Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. danas je, govoreći sudionicima plenarne sjednice Kongregacije za nauk vjere, kojoj je godinama na čelu, osudio umjetnu oplodnju izvan tijela i druge tehnike koje, drži, vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.


Papa je pozvao Kongregaciju za nauk vjere da s "posebnom pomnjom prati teške i složene probleme bioetike".

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija u Zaprešiću: U šumi pronađeno tijelo starije ženske osobe Policija, ilustracija Užas u Zagorju: Na cesti pronađena tijela žene i muškarca

Benedikt XVI. naglasio je da je važno poštivati dva temeljna
kriterija kako se moralno ne bi ponizilo osobu, a to su "bezuvjetno poštovanje ljudskog bića kao osobe od začeća do prirodne smrti i poštovanje izvornosti prenošenja ljudskog života činom bračnog para".

"Novi problemi povezani, primjerice, sa zaleđivanjem ljudskog
embrija, embrionalnom redukcijom, dijagnozama prije usađivanja, istraživanjima na staminalnim stanicama embrija i pokušajima kloniranja ljudi, jasno pokazuju da se s umjetnom oplodnjom izvan tijela prekršila postavljena granica u zaštiti ljudskog dostojanstva", rekao je Benedikt XVI. Upozorio je da se selekcioniranjem, napuštanjem, ubijanjem ili uporabom ljudskog bića kao "biološkog materijala", čime se u njegovu najosjetljivijem i najslabijem stupnju postojanja tretira kao da je "nešto", a ne "netko", dovodi u pitanje čovjekovo dostojanstvo.

"Crkva poštuje i ohrabruje napredak biomedicinske znanosti koja otvara do sada nepoznate terapijske mogućnosti", rekao je Papa. Dodao je da Crkva istodobno osjeća potrebu da "osvijetli savjest svih kako bi se u znanstvenom napretku doista poštovalo svako ljudsko biće".