Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa protiv umjetne oplodnje izvan tijela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. danas je, govoreći sudionicima plenarne sjednice Kongregacije za nauk vjere, kojoj je godinama na čelu, osudio umjetnu oplodnju izvan tijela i druge tehnike koje, drži, vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Papa je pozvao Kongregaciju za nauk vjere da s "posebnom pomnjom prati teške i složene probleme bioetike".

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

Benedikt XVI. naglasio je da je važno poštivati dva temeljna
kriterija kako se moralno ne bi ponizilo osobu, a to su "bezuvjetno poštovanje ljudskog bića kao osobe od začeća do prirodne smrti i poštovanje izvornosti prenošenja ljudskog života činom bračnog para".

"Novi problemi povezani, primjerice, sa zaleđivanjem ljudskog
embrija, embrionalnom redukcijom, dijagnozama prije usađivanja, istraživanjima na staminalnim stanicama embrija i pokušajima kloniranja ljudi, jasno pokazuju da se s umjetnom oplodnjom izvan tijela prekršila postavljena granica u zaštiti ljudskog dostojanstva", rekao je Benedikt XVI. Upozorio je da se selekcioniranjem, napuštanjem, ubijanjem ili uporabom ljudskog bića kao "biološkog materijala", čime se u njegovu najosjetljivijem i najslabijem stupnju postojanja tretira kao da je "nešto", a ne "netko", dovodi u pitanje čovjekovo dostojanstvo.

"Crkva poštuje i ohrabruje napredak biomedicinske znanosti koja otvara do sada nepoznate terapijske mogućnosti", rekao je Papa. Dodao je da Crkva istodobno osjeća potrebu da "osvijetli savjest svih kako bi se u znanstvenom napretku doista poštovalo svako ljudsko biće".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene