Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEZIR PREMA SLOBODI

Papa Franjo: ''Neki zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede''

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: ANDREAS SOLARO / AFP
Papa Franjo je u subotu na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaki da neki žele čak i svoje susjede pojesti.

Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal.

Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.

"Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre", kazao je i dodao: "Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!"

Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju."

U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.

"Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi", rekao je Papa, osudivši "halapljivost za novcem, moći i užicima."

"Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda", istaknuo je spomenuvši i "nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu".

Pročitajte i ovo Papa Franjo "gladuju i hladno im je" Papa pozvao da se manje troši za Božić i razlika pošalje Ukrajincima: "Toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko"

Pročitajte i ovo Papa Franjo Mučenički narod "Danas bih ti želio prenijeti zahvalu ukrajinskog naroda, umjesto toga..." Papa se slomio i zajecao tijekom molitve

Ranije ovaj mjesec, Franjo je ljude pozvao da potroše manje novca na božićna slavlja i poklone te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im se pomoglo da prežive zimu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene