Papa Franjo u srijedu je pozvao ljude da ove godine manje troše na božićne proslave i darove te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i zimsku hladnoću.


Papa Franjo, koji je upućivao apele za Ukrajinu na gotovo svakom javnom događaju od početka ruske invazije u veljači, izrekao je molbu bez napisanog teksta na kraju svoje tjedne opće audijencije.

"Braćo i sestre, kažem vam, toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko", rekao je, dodavši da želi skrenuti pozornost na konkretne teškoće s kojima će se Ukrajinci nositi u nadolazećim mjesecima.

"Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim darovima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno", rekao je te više puta potaknuo pljesak u dvorani.

Papa Franjo "Danas bih ti želio prenijeti zahvalu ukrajinskog naroda, umjesto toga..." Papa se slomio i zajecao tijekom molitve

 

"Toliko pate, gladuju, hladno im je i mnogi umiru jer nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara", rekao je.

Dok je govorio, milijuni civila u najvećem europskom sukobu od Drugoga svjetskog rata moraju se boriti s prekidima u opskrbi strujom, grijanjem i vodom uzrokovanim ruskim napadima na infrastrukturu, a zavladale su temperature ispod nule.

Ilustracija Imate viška odjeće u ormaru? Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti

"Nemojmo zaboraviti. Božić, da. U miru s Gospodinom, da. Ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih", rekao je.

Franjo je govorio isti dan kada je ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sv. Sofija, uputila novi apel Talijanima da doniraju odjeću i lijekove koje volonteri odvoze kamionom u Ukrajinu od ožujka.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju