Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"gladuju i hladno im je"

Papa pozvao da se manje troši za Božić i razlika pošalje Ukrajincima: "Toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko"

Papa Franjo u srijedu je pozvao ljude da ove godine manje troše na božićne proslave i darove te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i zimsku hladnoću.

Papa Franjo, koji je upućivao apele za Ukrajinu na gotovo svakom javnom događaju od početka ruske invazije u veljači, izrekao je molbu bez napisanog teksta na kraju svoje tjedne opće audijencije.

"Braćo i sestre, kažem vam, toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko", rekao je, dodavši da želi skrenuti pozornost na konkretne teškoće s kojima će se Ukrajinci nositi u nadolazećim mjesecima.

"Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim darovima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno", rekao je te više puta potaknuo pljesak u dvorani.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Mučenički narod "Danas bih ti želio prenijeti zahvalu ukrajinskog naroda, umjesto toga..." Papa se slomio i zajecao tijekom molitve

 

"Toliko pate, gladuju, hladno im je i mnogi umiru jer nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara", rekao je.

Dok je govorio, milijuni civila u najvećem europskom sukobu od Drugoga svjetskog rata moraju se boriti s prekidima u opskrbi strujom, grijanjem i vodom uzrokovanim ruskim napadima na infrastrukturu, a zavladale su temperature ispod nule.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijedna sirovina Imate viška odjeće u ormaru? Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti

"Nemojmo zaboraviti. Božić, da. U miru s Gospodinom, da. Ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih", rekao je.

Franjo je govorio isti dan kada je ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sv. Sofija, uputila novi apel Talijanima da doniraju odjeću i lijekove koje volonteri odvoze kamionom u Ukrajinu od ožujka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene