Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne morate se bojati'

Papa biskupima: 'Imate slobodu govora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nitko neka ne kaže, 'Ovo ne mogu reći da ne bi loše mislili o meni'', poručio je Papa.

Svećenici koji sudjeluju na važnoj sinodi koja se bavi pitanjem prilagodbe katoličkoga nauka modernome životu ne moraju se bojati otvoreno govoriti, rekao im je u ponedjeljak papa Franjo.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Slika nije dostupna Poruka iz Vatikana Papa svećenicima: Budite življi na misama, nemojte reciklirati iste propovijedi!

'Slobodno govorite', poručio im je Franjo prvog dana rasprave, prenosi AFP. 'Temeljni je uvjet sljedeći: govorite otvoreno. Nitko neka ne kaže, 'Ovo ne mogu reći da ne bi loše mislili o meni'', rekao je Papa.

Jorge Mario Bergoglio ispričao je kako mu je u veljači na konzistoriju 'jedan kardinal napisao kako je 'šteta što neki kardinali nisu imali hrabrosti reći neke stvari jer su vjerovali da Papa drukčije misli', a to je pogrešno, nije u duhu sinode', rekao je.

Papa otvorio sinodu posvećenu crkvenim učenjima o obitelji i braku

Podijeljenoj je skupini papa Franjo rekao kako je njegova nazočnost "jamac vjere" za taj skup posvećen osjetljivim pitanjima poput statusa rastavljenih, samohranih majki ili parova u nevjenčanoj bračnoj zajednici.

Dvjestotinjak sudionika sinode koja je počela u nedjelju razgovarat će do 19. listopada. Svi oni moraju 'govoriti jasno' i 'ponizno' poslušati riječi drugih, rekao je Franjo.

Sinodi je prethodila katkad i žestoka rasprava među kardinalima, posebno u vezi s pitanjem pričesti za rastavljene koji se ponovno vjenčaju.

Konzervativni i progresivni kardinali sukobljeni su oko zahtjeva da se ta zabrana ublaži te da se rastavljenima ponovno omogućiti pričest nakon razdoblja pokore.

Na sinodi će se govoriti i o prijedlogu da se pojednostavi crkveni postupak poništenja braka koji je sada komplicirana i nespretna alternativa rastavi, a i skupa je pa tako dostupnija imućnijima.

Za papu počinje prvi osjetljivi ispit!

Franjo je u intervjuu za argentinski La Nacion objavljen u nedjelju kazao da 'uživa raspravljati s biskupima koji su vrlo konzervativni, ali oštra uma'. Želi da sve strane daju doprinos sinodi, ali naglašava da je njegova zadnja.

'Sloboda je uvijek važna, ali upravljanje Crkvom je druga stvar. To je u mojim rukama', rekao je.

Naglasio je kako je posebno zabrinut padom brakova među mlađim naraštajima. 'Sve više mladih radije živi zajedno bez vjenčanja. Što bi Crkva trebala napraviti? Izbaciti ih? Ili, približiti im se, prihvatiti ih i donijeti im riječ Božju. Ja podupirem ovo drugo', rekao je u razgovoru.

'Kultura odbacivanja učinila je toliko zla našem svijetu'

Kardinali i biskupi sinodu će završiti usvajanjem zajedničkog dokumenta. On će poslužiti kao temelj za drugu sinodu za godinu dana. Na toj sinodi očekuje podnošenje konačnih prijedloga reformi Papi na usvajanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene