Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici Europskog parlamenta zatražili su u utorak u raspravi o aferi "panamski dokumenti" na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jačanje napora na suzbijanju utaje poreza, a više političkih skupina zatražilo je osnivanje posebnog povjerenstva koje bi istražilo tu aferu.


Uspostavu posebnog povjerenstva podržavaju socijalisti i demokrati, pučani, liberali, zeleni i liberali. "Imat ćemo istražno parlamentarno povjerenstvo", izjavio je Philipppe Lamberts, predsjednik liberalne skupine u Europskom parlamentu.

Vezani članci Europski parlament, ilustracija Europski parlament usvojio rezoluciju: Hrvatska spremna za Schengen, dvojica naših zastupnika glasala protiv Rezolucija Freda Matića - 1 Zašto je Matićeva rezolucija o reproduktivnom zdravlju izazvala toliko reakcija? Provjerili smo što u njoj piše

"Želimo da Europski parlament kroz istražno povjerenstvo rasvijetli tu aferu", rekao je šef europskih pučana Manfred Weber, a šef socijalista Gianni Pittela zauzeo se za "nultu toleranciju" prema utajama poreza.

"Porezne utaje nam kradu novac", izjavio je europski povjerenik za gospodarske i financijske poslove Pierre Moscovici, a s njim se slaže i većina zastupnika koji su sudjelovali u raspravi.

Europski pučani zatražili su da predstavnici odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, od koje su procurili dokumenti, te panamska vlada dođu i svjedoče pred tim istražnim povjerenstvom.

Više političkih skupina zauzelo se i za sveeuropsku crnu listu poreznih oaza te za kažnjavanje tvrtki koje se njima koriste. (Hina)