Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OZBILJNO UPOZORENJE

"ISIS bi u Europi mogao izvesti napade napravama koje još ovdje nije koristio"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Terorističke mreže poput Islamske države mijenjaju način djelovanja kako bi dosegle ciljeve u Europi te bi mogle pribjeći autobombama, upozorio je Europol.

"Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, u autobombama", kao što se radilo u Siriji ili Iraku, "IS još nije koristio u Europi", prema izvješću objavljenom u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..."

No, "s obzirom da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istoku teroristi kopiraju u Europi, sasvim je moguće da ih IS upotrijebi u nekom trenutku", po istom izvoru.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U rujnu u Parizu automobil s plinskim bocama otkriven je blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina koje su pokušale napad, dirigiran iz Sirije od IS-a, uhićene su u pariškom predgrađu.

Godine 2015. europske snage sigurnosti uhitile su 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje, po istom izvješću. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene