Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za bombaški napad u kojem su oštećena tri vozila Ujedinjenih naroda rekavši kako je to odmazda za smrt dvojice Albanaca u nedavnim sukobima oko UN-ova plana za budući status Kosova.


OVK je u priopćenju koje je dostavio e-mailom naveo kako se pregrupirao kako bi 'osvetio smrt dvojice prosvjednika' u nedavnim demonstracijama u Prištini koje je organizirao pokret Samoodređenje te da napad nije imao za cilj ljudske žrtve.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

Sada raspuštena gerilska skupina se borila za neovisnost Kosova od Srbije tijekom sukoba 1998-1999.

U bombaškom napadu u ponedjeljak u blizini kazališta Dodona nedaleko središta Prištine čiji su cilj bila vozila UN-a nije nitko stradao, ali su povećane napetosti dok se odvijaju pregovori o budućnosti Kosova.

Vlasti sumnjaju da je bomba bila podmetnuta pod jedno od vozila UN-a.

Kosovski premijer Agim Ceku, koji je u ponedjeljak posjetio mjesto eksplozije, osudio je napad kao 'čin onih koji se protive procesu stjecanja neovisnosti Kosova'.

Napad je još pojačao klimu nesigurnosti na Kosovu dok pokret Samoodređenje nagovještava da će u utorak objaviti datum novih demonstracija u prosvjedu protiv plana UN-a za koji smatra da ne ide dovoljno daleko u davanju neovisnosti Kosovu nudeći međunarodno nadziranu državnost za ovu srbijansku pokrajinu.