Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vitalan 90-godišnjak

Ovacije u rumunjskom parlamentu: Nakon 64 godine došao kralj Mihael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostarjeli rumunjski bivši kralj Mihael održao je danas prvi govor u parlamentu otkako su ga komunisti zbacili s vlasti 1947., naglasivši duboke podjele u rumunjskom društvu oko povijesti te zemlje.

Iako ispitivanja javnoga mnijenja pokazuju da Rumunji ne žele obnovu monarhije, postkomunistički čelnici svejedno su se prvih desetak godina nakon uspostave demokracije silno trudili ograničiti Mihaelov utjecaj strahujući da bi im on mogao naštetiti ako mu se da prostora.

'Ne možemo imati budućnost ako ne poštujemo prošlost', rekao je 90-godišnji, ali vitalni Mihael u prepunome rumunjskom parlamentu. 'Kraljevska kruna nije znak prošlosti, nego jedinstveni reprezent naše neovisnosti, našeg suvereniteta i zajedništva', rekao je Mihael, najstariji bivši monarh u Europi i uz bivšega bugarskog cara Simeona II. jedini europski živući čelnik države iz doba Drugoga svjetskog rata.

Zastupnici iz svih rumunjskih parlamentarnih stranaka, iz vrlo širokoga političkog spektra, ustali su i kralju priredili ovacije na početku i na kraju govora. Neki su ga čak i fotografirali mobitelima.

Govor, koji je upriličen u povodu Mihaelova 90. rođendana, bojkotirao je jedino rumunjski predsjednik Traian Basescu, koji ne skriva neprijateljstvo prema bivšemu kralju nazivajući ga "ruskim slugom" jer je olako napustio zemlju i prepustio je Sovjetima i njihovim rumunjskim satelitima.

"Ovo je jedna normalna gesta", rekao je s druge strane predsjednik parlamenta Mircea Geoana. "Nazočnost Njegova Veličanstva u parlamentu nakon 64 godine dokazuje da je komunističko poglavlje ove zemlje završeno", dodao je.

Rumunjska je danas članica Europske unije, ali njezina uloga u Drugome svjetskom ratu i zbivanja neposredno nakon njega u rumunjskome parlamentu katkad još znaju izazvati žučnu raspravu.

Rumunjska se u Drugome svjetskom ratu borila uz bok nacističkoj Njemačkoj, a poslije su je okupirali Sovjeti koji su i potaknuli rušenje monarhije zbog straha da bi se oko krune mogli okupljati komunistički protivnici.

Kralj Mihael imao je glavnu ulogu u puču 1944. godine kojim je srušen profašistički maršal Ion Antonescu i njegov režim. Rumunjska je nakon toga razvrgnula odnose s nacistima i prešla na savezničku stranu.

Komunisti su ga 1947. prislilili da ode s vlasti kad su naoružani upali u kraljevsku palaču i zaprijetivši mu da će ubiti tisuću studenata ako ne potpiše abdikaciju. Nakon rušenja monarhije Mihael je bio protjeran, a povratak u zemlju dopušten mu je tek 1992. godine. Putovnicu je dobio tek pet godina poslije, kada je Emil Constantinescu naslijedio bivšeg komunista Ion Iliescua na dužnosti predsjednika. Iliescu je Mihaela, strahujući od obnove monarhije, nekoliko puta protjerao iz zemlje, a jedanput je čak na ceste rasporedio tenkove kako bi ga spriječio da ode na turneju po Rumunjskoj.

Rođen u obiteljskom dvorcu Pelesu u Karpatima 1921. godine, Mihael je potomak njemačke dinastije Hohenzollern, koju su rumunjski plemići u 19. stoljeću izabrali da vlada Rumunjskom, i rođak je britanske kraljice Elizabethe.

Mihael i dalje ima mnogo pristaša, nekoliko tisuća ljudi čestitalo mu je rođendan na njegovoj internetskoj stranici, a neki su se i okupili ispred zgrade parlamenta, goleme palače od bijelog mramora koju je Ceausescu dao izgraditi u središtu Bukurešta.

U povodu njegova rođendana, u Bukureštu su se danas okupile i mnoge europske okrunjene glave.

Pročitajte i ovo Klaus Iohannis Često bombardiranje Rumunjski predsjednik zabrinut zbog blizine ruskih napada: "Zabilježeni su 800 metara od naše granice" Eksplozija Oglasili se Rumunji Ruski dronovi eksplodirali u Rumunjskoj? "To je prijetnja NATO-u"

HINA
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene