Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opaki plan

Otkriveno kako je Hamas dvije godine pripremao napad: Uz pomoć ovih metoda ni Izrael ni Amerika nisu slutili što se sprema

Tunel koji vodi iz pojasa Gaze u Izrael
Tunel koji vodi iz pojasa Gaze u Izrael Foto: Afp
Manja grupa operativaca Hamasa planirala je iznenadne napade na Izrael komunicirajući tijekom dvije godine preko mreže telefona povezanih žicom, ugrađene u podzemne tunele u pojasu Gaze.

Hamasovci su cijelu operaciju krili sve dok nije došlo vrijeme da se aktiviraju i pozovu stotine boraca da izvedu napade 7. listopada. Oni su izbjegavali koristiti kompjutere i mobilne telefone.

Telefonske linije u tunelima omogućile su operativcima da međusobno komuniciraju tajno i nisu im mogli ući u trag ni izraelski obavještajci, piše CNN.

"Nije bilo puno rasprava i koordinacije izvan neposredne blizine", rekao je jedan od izvora.

Pročitajte i ovo Yair Netanyahu Napustio ih je Vojnici kipte od bijesa: "Gdje je vaš sin, premijeru? Uživa u Miami Beachu dok sam ja na prvoj crti"

Obavještajni podaci koje je Izrael podijelio s američkim dužnosnicima otkrivaju kako je Hamas sakrio planiranje operacije pomoću staromodnih protuobavještajnih metoda kao što su vođenje sastanaka i držanje podalje od digitalnih komunikacija čije signale Izraelci mogu pratiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Doktorica proziva roditelje Opasna zarazna bolest brzo se širi jednim dijelom Hrvatske: Beba završila u bolnici, zabilježene i neurološke komplikacije

Pročitajte i ovo Granična policija - 5 Uhvaćeni na granici Usred noći pokušali ući u Hrvatsku: Policija uhitila krijumčara koji je bez vozačke vozio kombi pun migranata

Izraelske obrambene snage kolokvijalno nazivaju tunele koje je izgradio Hamas u posljednjih petnaestak godina kao metro u Gazi. Tuneli čine golemi labirint koji se koristi za skladištenje raketa i spremišta streljiva, kao i način da se militanti kreću neprimijećeni. IDF također kaže da sadrži vitalne Hamasove zapovjedne i kontrolne centre.

Napadi su u potpunosti iznenadili SAD i Izrael, a stotine ekstremista Hamasa ušle su na jug Izraela kroz probijenu graničnu ogradu i ubile najmanje 1400 ljudi, najviše civila.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene