Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doktorica proziva roditelje

Opasna zarazna bolest brzo se širi jednim dijelom Hrvatske: Beba završila u bolnici, zabilježene i neurološke komplikacije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Splitsko-dalmatinskoj županiji ovog je tjedna zabilježen porast broja djece oboljele od hripavca.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije ovoga tjedna bilježi porast broja djece oboljele od hripavca. Nakon što ih je prošloga tjedna bilo 70, u srijedu je zabilježeno 125 slučajeva, zbog čega iz Zavoda još jednom pozivaju roditelje da ih cijepe.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 19 UVODNI GOVOR PREMIJERA Vlada povećava minimalac i studentsku satnicu, Plenković o dogovoru sa sindikatima: "Povećavamo plaću, božićnicu, uvodimo uskrsnicu…"

Ravnateljica Zavoda Željka Karin potvrdila je Hini da je jedna beba završila u bolnici, dok je školsko dijete dobilo neurološke komplikacije. Pritom podsjeća da se hripavac ciklički širi svakih tri do pet godina.

Potvrdila je da se hripavac širi ne samo među dojenčadi već i kod starije djece zato što imaju velik broj neprocijepljene male djece. U školskoj populaciji procijepljenost je općenito pala ispod 90 posto, a u predškolskoj ispod 86 posto.

Pročitajte i ovo Miro Bulj "Zaštita Cetinske krajine" Bulj zbog migranata najavio građansku stražu: "Polovica njih su teroristi. Ako oni počnu pucati, i mi ćemo"

Usporedbe radi, imaju dobru procijepljenost za hepatitis B, no izrazito nisku za MoPaRu (morbile, zaušnjake i rubeole). To objašnjava vjerovanjem roditelja antivakserskim lobijima, koji tvrde da su morbile uzročnik autizma.

"To je totalno medicinski neutemeljeno. Isto kao što se roditelji boje nuspojava nakon cjepiva za pertussis (hripavac). Takav je strah neutemeljen jer su puno veće posljedice oboljelog od hripavca nego nuspojave od cjepiva. Te su posljedice encefalitis i upala pluća, a mogu biti i smrtni ishodi, kao u dva slučaja koje smo imali prethodnih godina", kaže Karin.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene