Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tresnuo u Australiju

Otkriveni tragovi asteroida koji je promijenio lice Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jugu Australije pronađena je golema zona udara asteroida promjera najmanje deset kilometara, koji je u Zemlju udario prije oko 300 milijuna godina.

Znanstvenici su na jugu Australije otkrili golemu zonu udara velikog asteroida promjera između 10 i 20 kilometara, koji je na Zemlju najvjerojatnije doletio prije oko 300 milijuna godina. Zona se nalazi na površini od oko 30.000 četvornih kilometara, što je više od polovice ukupne površine hrvatskog kopna.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

>> VIDEO Pronađeni komadi meteorita u Rusiji, evo od čega se sastoje!

Andrew Glikson s Australian National Universityja kaže da je mjesecima proučavao metamorfne stijene te je došao do zaključka kako je do promjena na njima došlo zbog udara svemirskog tijela. Tijekom dugog razdoblja sedimentacija je učinila svoje tako da sam golemi krater više nije vidljiv, već ga je prekrio tri kilometra debeo talog. Ipak, vjeruje se da je zona udara treća najveća na planetu, piše Emirates 247.

Usporedbe golemog asteroida s meteoritom koji je potpuno neočekivano doletio prošlog tjedna u Rusiju praktički su bespredmetne. Gromada koja je tresnula u Australiju je, naime, pravi div u odnosu na 'kamenčić' koji je porazbijao prozore i ozlijedio više od tisuću ljudi u regiji Čeljabinsk.

Glikson kaže da bi, da je prošlog tjedna Zemlju kojim slučajem pogodio asteroid promjera desetak kilometara, posljedice bile globalne i napominje da je udar prije 300 milijuna godina promijenio lice našeg planeta. Dobra vijest je da tako velika tijela bliske susrete sa Zemljom imaju iznimno rijetko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene