Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec dana zatočeništva

Oslobođen hrvatski pomorac kojeg su oteli nigerijski pirati, dočekala ga veleposlanica Bekić

Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping)
Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Massoel Shipping
Aktualno Galerija +0 Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Galerija 1/1 >>
Hrvatski pomorac i drugi članovi posade teretnog broda Glarus, koje su u nigerijskim vodama u rujnu oteli gusari, oslobođeni su.

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, za DNEVNIK.hr je potvrdio ovu vijest.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

"Noćas u jedan sat smo dobili ovu informaciju. Zdravstveno stanje otetih pomoraca je, s obzirom na uvjete u kojima su boravili mjesec dana, dobro. Koliko znamo, ukrajinski pomorac je bio ozlijeđen prilikom otmice, ali ništa ozbiljno. Vrlo skoro će se javiti i obiteljima. Onda će biti poznato i više detalja", kazao je Melvan.

Lijepu vijest je, kako je rekao, potvrdila i brodarska švicarska tvrtka Massoel Shipping. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrđuje kako je hrvatski pomorac, otet u teritorijalnim vodama Nigerije sa teretnog broda Glarus, oslobođen. Tijekom jutra je zajedno s ostalih 11 kolega sletio u zračnu luku u Zürichu.

Našeg je pomorca oosbno dočekala veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Andrea Bekić. Cijeli je dan s njim zajedno sa konzularnom djelatnicom te će biti s njim do okončanja postupka i povratka kući.
Također, cijeli postupak koji je prethodio sretnom povratku je vodilo veleposlanstvo.

Podsjetimo, nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan hrvatski državljanin. Brod Glarus napadnut je u nigerijskim vodama, a prevozio je pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Gusari su se tijekom napada uspeli ljestvama i prerezali žicu na palubi te su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu. Sedmero talaca su Filipinci, te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene