Oslobođeni su Srbi koje su u utorak u Zubinu Potoku uhitile specijalne jedinice kosovske policije.

Galerija Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)2 Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1 +0 Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)

Predsjednik Općine Zubin Potok Srđan Vulović za RTS je rekao da su prva tri pritvorenika oslobođena u srijedu u popodnevnim satima te da su prebačena u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici s teškim tjelesnim ozljedama – prijelomima rebara, jagodičnih kostiju i napuknućima lubanje. Druga trojica pritvorenika puštena su u srijedu kasno navečer.

Vezani članci Vlatko Cvrtila, stručnjak za međunarodnu sigurnost (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjak za međunarodnu sigurnost: "Da su Srbija i Kosovo bili prepušteni sami sebi – sigurno bi došlo do eskalacije" Policija u Mitrovici, arhiva (Foto: AFP) Rafali i sirene na Kosovu, uhićena četvorica Srba, Vučić sazvao izvanredne sastanke

Vulović je istaknuo da ozljede šestorice zatvorenika govore o zvjerskom postupanju i brutalnosti prištinskih specijalaca.

Osim šestorice Srba, oslobođeni su i privedeni pripadnici UN-a, Rus i Srbin, a uz njih je na slobodu pušten i još jedan civil.

Predsjednik općine kazao je i da je u srijedu navečer uhićena jedna Srpkinja, pripadnica granične policije, ali je uhićena na miran način, bez opiranja i batina, što pokazuje, kaže Vulović, da se i ostale Srbe moglo uhititi bez prebijanja i maltretiranja.

Kako piše RTS, formirana je komisija kojoj je zadaća ispitati sva prebijanja i psihička maltretiranja koja su kosovski policajci počinili u Zubinu Potoku, rekao je Vulović i poručio da će se u tome obratiti svim pravnim organima, pa i onima u Strasbourgu. Komisija će utvrđivati i što su sve kosovski policajci uništili – od automobila i kamiona do privatne imovine, kuća i lokala.

Podsjetimo, Kosovska policija izvela je u utorak operaciju na sjeveru Kosova u kojoj je uhićeno 19 policajaca. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, na kraju sjednice Skupštine posvećene Kosovu, rekao da je uhićeno ukupno 28 osoba – 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Akcija je počela u utorak rano ujutro, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za zračnu opasnost. Zbog upada specijalnih jedinica ROSU-a na sjever, Vučić je zapovjedio stavljanje svih postrojbi Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti.

Vučić je u utorak navečer zanijekao da je govorio o mogućnosti vojne intervencije kada je izjavio da će "naša vojska, ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštititi naš narod".

Tragedija u Budimpešti: Uhićen kapetan kruzera koji se sudario s brodicom Budimpešta dan nakon nesreće (Foto: Dnevnik.hr) Budimpešta dan nakon nesreće (Foto: Dnevnik.hr) Budimpešta dan nakon nesreće (Foto: Dnevnik.hr) +6 Nesreća u Budimpešti (Foto: GERGELY BESENYEI / AFP)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju