Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih postrojbi, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) u utorak rano ujutro ušle na sjever Kosova i uhitile desetke osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Galerija


-U akciji kosovskih specijalaca, koju Priština objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, jutros je na sjeveru Kosova uhićeno više osoba, među kojima i pripadnici Kosovske policijske službe

-Srbijanski mediji tvrde da je kosovska policija tukla lokalno srpsko stanovništvu u Zubinom potoku i da je probijena barikada koju su postavili

Vezani članci Mario Gerstner (Foto: Dnevnik.hr) Dio uhićenika već na ispitivanju, odvjetnik Seferovića kaže da očekuje određivanje istražnog zatvora Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Dodik: "Republika Srpska želi neovisnost kao i Kosovo"

-Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič tvrdi da je uhićeno 28 osoba, od kojih 20 Srba. Precizirao je da je među uhićenima 19 policajaca - 11 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak, kao i da je uhićeno devet građana srpske nacionalnosti iz Zubinog Potoka.

-Policijski inspektorat Kosova navodi da je uhićeno 19 policajaca

-Beograd akciju smatra provokacijom i zastrašivanjem Srba, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je zbog toga stanje pune borbene pripravnosti za postrojbe Vojske Srbije i nagovijestio mogućnost vojne intervencije u slučaju ugroze srpskog stanovništva na Kosovu

18.30 RTS prenosi kako je sada na sjeveru Kosova mirno i da je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici 6 ozlijeđenih.

18.15 RTS prenosi izjavu premijera Kosova Ramusha Haradinaja koji je rekao kako je akcija uhićenja 28 osoba srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti bila zakonska obaveza. Reakciju srbijanskog premijera Vućića na tu akciju okarakterizirao je kao "zaštitu zločina".

18:10 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja u Skupštini, održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da nikada nije bilo riječi o vojnoj intervenciji na Kosovu. Tvrdi kako je točno da je rekao da će srpska vojska zaštititi svoj narod i da će pobijediti, ali da nikada nije spomenuo vojnu intervenciju. "Nećemo ratovati, čuvat ćemo mir gotovo po svaku cijenu", rekao je Vučić.

16:00 Izvršna direktorica Policijskog inspektorata Kosova Miradije Keljmendi izjavila je na konferenciji za novinare kako je u akciji kosovske policije uhićeno 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka). "Tijekom pretresa pronađeno je oružje, tehnička oprema i novac. Uhićeni su suspendirani", izjavila je, napomenuvši kako uhićeni mogu biti zadržani 48 sati.

15:45  Ured UNMIK-a priopćio je da ta misija s velikom zabrinutošću prati događanja na sjeveru Kosova, uključujući i privođenje dvaju pripadnika osoblja te misije. Jedan službenik ruskog državljanstva u međuvremenu je oslobođen.

15:40 "Vezali su Srbe kao zvijeri, naša reakcija će biti planirana, ozbiljna i nimalo nemoćna", izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije te dodao kako je cilj današnjih uhićenja na sjeveru Kosova bio "da se Srbima utjera strah u kosti, jer je jedini cilj Prištine da zauzme sjever".

15:17 B92 javlja kako Novi Pazar nadlijeće MIG te da je kolona vojnih vozila punih vojnika i opreme krenula iz Kraljeva, najvjerojatnije u pravcu Raške, u blizini kosovske granice.

14:35 Ruski pripadnik UNMIK-a Mikhail Krasnoshchenko izašao je iz bolnice s vidljivim ozljedama glave, javlja Telegraf. Ranije danas rusko veleposlanstvo u Beogradu tražilo je njegovo oslobađanje i pozvalo na ''odgovornost sve koji su krivi za taj incident''.

14:15 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ima informaciju o 19 uhićenih Srba, Bošnjaka i jednom Albancu u akciji specijalnih jedinica kosovske policije te da se svi oni sada nalaze u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Istodobno, predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će u srijedu u podne na Trgu u Kosovskoj Mitrovici biti održan prosvjed Srba.

14:00 Zamjenik direktora KCB Kosovska Mitrovica dr. Zlatan Elek kazao je da su dvojica Srba, ranjenih u pucnjavi u Zubinu Potoku, stabilno i izvan životne opasnosti. Jedan od njih primljen je s otvorenim ozljedama lijeve potkoljenice, a drugi sa zatvorenim ozljedama desne potkoljenice.

Dodao je da ima informacije iz Doma zdravlja Zubin Potok o više lakše ozlijeđenih te da je ROSU ometao i onemogućavao prijevoz ozlijeđenih do Kliničkog centra, pa su oni zbrinjavani u Domu zdravlja. Navodi da očekuje još ozlijeđenih jer je, prema njegovim informacijama, ozlijeđeno i sedam prolaznika, piše Blic.

13:45 Kosovski predsjednik Hashim Thaci odgovorio je srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Prozvao ga je zbog populističkih izjava. "Predsjednik Srbije dobro zna da ne može krenuti na Kosovo. To je nešto nezamislivo i on je sam uvjeren u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i sigurnosne snage, u stanju su pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, one služe za unutarnju upotrebu kako bi dobili što veće simpatije u Srbiji", kazao je Thaci.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli na Twitteru je napisao da je "Srbija zlouporabila normalnu policijsku akciju protiv organiziranog kriminala u nekim dijelovima Kosova". Dodao je da su vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala temelj za europsku integraciju.

13:30 Veleposlanstvo Rusije u Beogradu oštro je osudilo akciju Kosovske policije tijekom koje je uhićen jedan državljanin Rusije. "Odlučno osuđujemo upad kosovskih specijalaca na područje sjevera Kosova naseljene Srbima. To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina Mikhaila Krasnoshchenka, suradnika UNMIK-a. Tražimo neodložno oslobođanje Rusa i pozivamo na odgovornost sve koji su krivi za taj incident", piše u priopćenju ministarstva.

13:00 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se specijalne jedinice ROSU povlače sa sjevera Kosova te da je na teritoriji sjevera trenutno još četiri vozila specijalnih jedinica. Rekao je i da je plan Prištine bio privođenje ukupno 26 osoba, a da je privedeno 19, piše Blic.

Vijest o povlačenju specijalaca potvrdio je i KFOR

12:50 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je operacija specijalnih snaga ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu te da ne može biti tolerirana od nečega što se zove međunarodna zajednica, koja je prisutna na ovom području, piše Klix.

"Obrazloženja da je upad na sjever Kosova u funkciji borbe protiv kriminala su nesuvisla jer da bi se pojedinci priveli pravdi ne morate dignuti specijalne jedinice s dugim cijevima koje uznemire sve stanovništvo", dodao je Dodik. Posebno je čudno, kazao je, obrazloženje da su na taj način uhićeni pripadnici policije. "Oni su mogli biti uhićeni mirno na svojim radnim mjestima, ako je bilo osnova za to. Zato je potpuno jasno da ovdje nije riječ o borbi protiv kriminala. Ovo je borba protiv ostanka Srba na Kosovu i pokušaj da se isprovocira njihov novi egzodus", naglasio je Dodik.

12:30 Pripadnici specijalne policije Kosova u Zubinu Potoku brutalno su pretukli stotinjak lokalnih Srba, javljaju mediji. Nakon što su probili barikade u naselju Varage, policajci su demolirali kafić u kojemu su napali goste, pišu Novosti. Mediji javljaju o brojnim automobilima koji su razbijeni uz ceste.

12:00 Još uvijek nema točnih informacija o tome što se u ovim trenucima događa na terenu niti koliko je točno osoba uhićeno. Novinari i dopisnici javljaju da je u pojedinim trenucima bilo čak i ometanja signala mobilnih telefona i interneta.

Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1
Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)

Kod Zubina Potoka napadnut je novinar televizije Prva koji se pokušao probiti do srpske blokade. Novinaru je oštećen i automobil. Telegraf piše da se pripadnici specijalne policije povlače iz Zubina Potoka. Njihova akcija u tom naselju trajala je više od pet sati.

11:35 Tijekom akcije specijalne policije uhićen je i ruski državljanin. Njehovo uhićenje potvrdio je i kosovski predsjednik Hashim Tachi, piše kosovska Gazeta express.

Tachi je naveo da je ruski državljanin uhićen zbog "opstruiranja kosovskih policajaca u obavljanju njihovih dužnosti osobe koja se predstavila kao diplomat". Ruski državljanin je, navodi, Mikhail Krasnoshchenko zaposlenik UN-ove misije na Kosovu, UNMIK-a.

11:15 Dvojica Srba koja su u utorak ujutro lakše ozlijeđena u Zubinu Potoku poslije ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja puštena su na kućno liječenje, saznaje Srna iz bolničkih izvora. Četvorica pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) ozlijeđena su na barikadi koju su građani postavili na prilazu Zubinu Potoku, u mjestu Zupče.

Trojica lakše ozlijeđenih zbrinuta su u bolnici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, dok je jedan teže ranjeni prebačen u Urgentni centar u Prištini, piše Blic.

11:00 "Svjesni smo teških i užasnih posljedica ovoga što se događa i radit ćemo na očuvanju mira i stabilnosti u ovom području. No kad vidite da to postaje nemoguće i da vam netko želi uništiti narod, mi nećemo dozvoliti novu 'Oluju' u našem narodu. Sve jedinice specijalne i posebne namjene u posebnoj su pripravnosti", najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Bit ćemo u potpunosti spremni u najkraćem mogućem roku zaštititi naš narod", istaknuo je i dodao kako će "svaka vrsta zapovjedi biti promišljena. Dođe li do eskalacije sukoba na Kosovu - Srbija će pobijediti", zaključio je Vučić.

Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1
Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1

10:55 Povodom izvanrednog stanja na Kosovu građanima se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. "Imamo potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri općine. Riječ je o pripadnicima policijskih snaga Kosovske policije", kazao je. "Teško je stanje u Zubinu Potoku. Nenaoružani Srbi suprotstavljaju se Albancima odjevenim u policijske specijalističke odore. Srbi nisu raspolagali oružjem. Imamo snimke na kojima se vidi da su Albanci pucali iznad glava nenaoružanih Srba", dodao je Vučić.

On je ustvrdio da je kosovska policija uputila na sjever 73 vozila i još 50 stacionirala u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, a 15 na teritoriju općine Srbica. "U ovom trenutku u tijeku je brutalno premlaćivanje Srba, a kada nekog ne nađu u kući, sve lome i premlaćuju one koje su u kući pronašli. U Kosovskoj Mitrovici pucali su na ljude koji su ih gađali kamenjem", izjavio je Vučić. Navodi da je upozoravao predstavnike Europske unije te da ih je i u utorak ujutro upoznao sa situacijom na Kosovu.

"Rekli su nam da je u pitanju policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Smisao je ovog upada da se zaplaše Srbi na sjeveru Kosova", kazao je. Rekao je da ima neslužbene informacije o tome da je pretučen i jedan ruski državljanin. "O tome smo upoznali i rusku vlast", dodao je Vučić.

10:45 RTS javlja da je u vojarni Vojske Srbije u Kraljevu primijećena aktivnost oklopnih vozila.

Neslužbeno se doznaje da je među uhićenima sedam policajaca. Situacija u Kosovskoj Mitrovici je mirna. Grad nadlijeće helikopter KFOR-a. Kosovski predsjednik Hashim Thaci susreo se s predstavnicima sigurnosnih službi.

10:30 "Jačanje vladavine prava za sve - ključni je interes naše zemlje. Organizirani kriminal i krijumčarenje izravna su prijetnja našem zajedničkom napretku i ne treba ih podržati na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Vlada Srbije ne bi trebala potkopavati naše napore da se s njima izborimo", poručio je premijer Kosova Ramush Haradinaj na Twitteru.

10:15 Iznad Niša, grada na jugu Srbije, prelijeću vojni avioni i helikopteri.

10:00 RTS javlja da su blokirani prilazi naselju Zubin Potok. Specijalci ROSU policije probijaju blokade koje su postavili Srbi. Koriste se suzavcem, šok-bombama, a čuju se i pucnjevi iz vatrenog oružja. Ranjena su dva Srba i jedan pripadnik policije Kosova.

Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1
Barikada u Zubinu Potoku (Foto: Twitter)

9:45 Sazvana je hitna sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije, javlja RTS. Predsjednik Aleksandar Vučić već je upozorio Europsku uniju da će Srbija reagirati ako se ROSU ne povuče. Mediji javljaju o kretanju vojske i policije prema u smjeru Kosova.

9:30 KFOR je priopćio da "za sada prate situaciju". "Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužiteljstva na cijelom Kosovu, ne samo na sjeveru, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je za Tanjug glasnogovornik zapovjedništva KFOR Vincenzo Grasso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo s vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", dodao je. Prema njegovim riječima, u pitanju je policijska akcija poput onih koje su se događale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je komentirao i stav srpskih dužnosnika o tome da KFOR treba učiniti nešto u vezi s akcijom kosovskih specijalaca. "O tome je i ranije razgovarano, mi se ne miješamo u akcije policije dok se od nas ne zatraži intervencija", rekao je Grasso.

9:00 RTS javlja da prema Kosovskoj Mitrovici iz Prištine dolazi više džipova i kombija punih pripadnika specijalne policije Kosova. Na važnijim raskrižjima postavljena su vozila KFOR-a, a pripadnici ROSU-a u naselju Zubin Potok probili su tri barikade koje su postavili Srbi.

U tijeku je postavljanje četvrte barikade, a čuju se pucnjevi. Prema neslužbenim informacijama, ima ranjenih. Bačene su šok-bombe i suzavac.

8:30 Sirene ne prestaju pozivati na oprez na sjeveru Kosova, a na cestama se postavljaju barikade. Srbi na Kosovu traže reakciju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Građani Kosovske Mitrovice postavili su blokadu na cesti od kontejnera. Tijekom te akcije, javlja Radio Kontakt plus, napadnut je novinar RTS-a te je spriječen u snimanju akcije. Sirene za zračnu opasnost oglašavaju se i dalje.

8:00 Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova u utorak ujutro uhićeno više osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

"U tijeku je akcija protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala u okviru naše posvećenosti primjene vladavine prava za sve. Radi se o akciji koja cilja i na policiju i carinike, stoga pozivam građane da ostanu mirni", napisao je na Twitteru kosovski premijer Ramush Haradinaj.

Na Facebooku je pozvao srpsko stanovništvo da se "smire i poštuju zakon".

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u općinama na sjeveru oglasile su se sirene.

 

Uhićeni policijski dužnosnici

Kosovska policija priopćila je kako su među uhićenima i policijski dužnosnici, a prema neslužbenim informacijama, do 8:30 uhićeno ih je 13, piše Blic. Mediji javljaju da su se u općinama u kojima su provedene akcije uhićenja čuli rafalni pucnjevi, a policija je potvrdila da je tijekom akcije naišla na oružani otpor.

"U utorak je u suradnji Kosovske policije i Policijskog inspektorata Kosova, kao i drugih relevantnih jedinica, na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini obavljena operacija koja je rezultirala uhićenjem policijskih dužnosnika i građana.

Ovoj operaciji pethodila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužiteljstvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana u sudjelovanju i organizovanju kriminalne grupe, u vezi s drugim kaznenim djelima krijumčarenja robe i zloupotrebe službenog položaja, davanje mita itd.

Usprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska se akcija nastavila, uključujući uhićenja i kontroliranje nekih lokacija, što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza, kao i dugih cijevi", priopćeno je iz Kosovske policije.

"Upali naoružani do zuba"

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, "jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku".

Dopisnik RTS-a s Kosova javlja da mediji na albanskom pišu o desecima uhićenih. Policija uhićene povezuje uz kriminal, ali i umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića te ubojstvo kosovskog policajca Envera Zumberija iz 2011. godine.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati. (Hina, M.V.)