Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački zavod za zapošljavanje objavio je istraživanje o tome koliko Nijemci rade prekovremeno i kako im je taj rad plaćen.


Više od 40 posto svih zaposlenih u Njemačkoj tjedno radi najmanje pet prekovremenih sati. Pet posto radi 10 prekovremenih sati tjedno, piše CroExpress. Prema provedenom istraživanju, oni koji najviše zarađuju u Njemačkoj najviše i rade.

Tako oni koji zarađuju manje od 30.000 eura godišnje po tjednu rade u prosjeku dva sata prekovremeno, dok oni koji zarađuju do 60.000 eura rade u prosjeku četiri sata prekovremeno. Zaposlenici s godišnjim prihodom od 120.000 eura i više, tjedno rade u prosjeku 10 sati prekovremeno, proizlazi iz ovog istraživanja koje je provedeno na uzorku od 220.544 zaposlena u posljednjih 12 mjeseci.

Uz broj prekovremenih sati vezane su i godine. Tako mladi ispod 20 godina starosti rade u prosjeku dva sata prekovremeno, a stariji od 60 godina prosječno 3,6 sati. CroExpress piše kako najviše prekovremenih rade savjetnici u tvrtkama, a nakon njih slijede radnici u trgovinskom sektoru. Velik broj njih ne dobiva nikakvu kompenzaciju za prekovremene (oko dvije trećine). Najmanje prekovremenih radi se u strojarskom sektoru.

Vezani članci Njemačka policija, ilustracija Specijalna jedinica za eksploziv stigla na dojavu o granati. Iznenadili su se kad su shvatili o čemu je riječ... Liječenje COVID pacijenta, ilustracija Indija se suočava s kritičnom nestašicom kisika, SAD i europske države šalju hitnu pomoć