Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eutanazija je u Belgiji legalizirana već više od deset godina. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više onih koji joj pristupaju, a da nisu smrtonosno bolesni.


Brojeve koji pokazuju povećanje zahtjeva i obavljenih eutanazijskih postupaka u Belgiji u desetogodišnjem razdoblju od 2003. do 2013., objavio je magazin kanadskog medicinskog udruženja.

Vezani članci Slika nije dostupna SVJETSKI PRESEDAN U Belgiji će djeca odlučivati o vlastitoj smrti! Slika nije dostupna EUTANAZIJA NAJMLAĐIH: U Belgiji će djeca odlučivati o vlastitoj smrti?

Istraživači su ispitali sve smrti nastale eutanazijom od 1. siječnja 2003. do 31. prosinca 2013. , odnosno obradili su 8.752 takve smrti. Statistička analiza je pokazala da se broj eutanazijskih smrti povećao od 235 koliko ih je bilo 2003. godine, do 1807 koliko ih se obavilo 2013. godine iz čega proizlazi da je 2013. oko se 4,5 posto smrti u Belgiji dogodilo zahvaljujući eutanaziji, odnosno smrti na zahtjev. Inače, Belgija je eutanaziju legalizirala 2002. godine.

U ITAT Podaci pokazuju kako se povećava udio onih koji su podvrgnuti eutanaziji a da nisu bili smrtonosno bolesni.

Većina pacijenata imala je smrtonosnu bolest, obično rak te su većinom bili mlađi od 80 godina. Ali prema podacima nacionalnog odbora za kontrolu eutanazije, velik dio porasta bio je među ljudima starijima od 80 godina i među onima koji nisu imali rak.

Belgija je zakonom osigurala sigurnosne mehanizme koji sprečavaju da bilo tko bude podvrgnut eutanaziji. Među njima je i pravilo da osoba mora neopisivo patiti kako bi primila smrtonosnu injekciju, bilo da se radi o fizičkoj ili mentalnoj patnji. Međutim, pacijent ne mora nužno biti smrtonosno bolestan.

Belgijska statistika također pokazuje da pacijenti sve više traže konzultacije od palijativnog tima. 'Većina zabrinutosti leži u tome da se krši slobodna volja pacijenta, osobito u slučajevima neuropsihijatrijskog stanja', rekao je Marcel Zwahlen, istraživač na Institutu za socijalnu i preventivnu medicinu na Sveučilištu Bern u Švicarskoj.

Dodaje da postoji zabrinutost da se povećava broj ranjivih pacijenata koje se može usmjeriti da donesu odluku o ulasku u postupak eutanazije, naročito ako ne mogu plaćati palijativnu skrb.

Eutanazija se legalno provodi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i Kolumbiji. Neka inačica eutanazije provodi se u Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi i Japanu te u pojedinim saveznim američkim državama.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju