Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 1.400 Francuza ili osoba koje imaju prebivalište u Francuskoj već je otišlo ili je spremno otići u borbu u Siriju ili Irak, a 70 ih je poginulo, kazao je u ponedjeljak francuski premijer.


'Postoji 1.400 osoba koje privlači džihad u Siriji i u Iraku', rekao je Manuel Valls na kanalu BFM TV/RMC.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi" Papa Franjo (foto: AFP) Papa Franjo duboko uznemiren zbog izostanka napora da se u Siriji uspostavi mir

'Oko 70 Francuza ili osoba koje imaju boravište u Francuskoj poginule su u Siriji i u Iraku u redovima terorista', nastavio je.

Ti podaci predstavljaju povećanje u odnosu na procjene vlade od prije nekoliko tjedana, u kojima se spominjalo 1.200 uključenih i 60 mrtvih.

Sredinom prosinca vlasti su procijenile da je od 1.200 Francuza uključenih u džihadističke podružnice, 390 tada već bilo u Siriji i Iraku a oko 230 na putu prema tim zemljama.

Papa osudio iskrivljeno tumačenje religije: 'Uzrok je tragičnog pokolja u Parizu'

'U kratkom vremenu došlo je do velikog povećanja. Bilo je tridesetak slučajeva kada sam postao ministar unutarnjih poslova sredinom 2012., a danas ih ima 1.400', rekao je Valls.

Dvojica osumnjičenih za pokolj u satiričkom tjedniku Charlie Hedbo, Cherif i Said Kouachi su 'bez sumnje među onima koji su otišli na obuku za smrt i teror', rekao je premijer. Treći napadač Amedy Coulibaly nikada nije otišao, dodao je.

Francuska je uz Belgiju u prvom redu zapadnih zemalja po broju dragovoljaca koji su se pridružili skupini Islamska država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook