Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I fundamentalizam

Papa osudio iskrivljeno tumačenje religije: 'Uzrok je tragičnog pokolja u Parizu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji 'kultura koja odbacuje drukčije i na kraju rađa nasilje i smrt. Tužne odjeke toga vidimo u (...) tragičnom pokolju koji se dogodio u Parizu, rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je u ponedjeljak osudio 'iskrivljeno tumačenje religije' koje je uzrok 'tragičnog pokolja' u Parizu gdje su džihadisti u trima odvojenim napadima pobili 17 ljudi i fundamentalizam koji stavlja Boga 'na razinu puke ideološke izlike'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas" Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

Postoji 'kultura koja odbacuje drukčije i na kraju rađa nasilje i smrt. Tužne odjeke toga vidimo u (...) tragičnom pokolju koji se dogodio u Parizu. Ljudsko biće postaje rob (...) gdjekad i rob iskrivljenog tumačenja religije', istaknuo je Sveti Otac obraćajući se diplomatskom zboru u Vatikanu.

'Terorizam fundamentalističkih korijena u Siriji i u Iraku posljedica je kulture odbacivanja Boga. On odbacuje samog Boga i stavlja ga na razinu puke ideološke izlike', oštro je kritizirao Papa opetujući da 'Bliski istok bez kršćana više ne bi bio isti'.

Naježit ćete se - Film koji 'odobrava' i sam Papa!

Papa iz Argentine pohvalio je približavanje Sjedinjenih Država i Kube navodeći ga kao primjer 'dijaloga koji može graditi mostove'.

Ujedno je pozvao Kolumbiju i Venezuelu da 'dođu do sloge', a Iran i velesile da se dogovore o iranskom nuklearnom programu.

Sjedinjene Države pozvao je da 'zauvijek zatvore' zatvor u Guantanamu.

Papa je također upravio snažan poziv protiv silovanja koja se često događaju u sukobima nazivajući ih 'strašnim zločinom' i 'teškom uvredom dostojanstvu žene'.

Putuje na Šri Lanku

Papa Franjo u ponedjeljak navečer iz Rima putuje na Šri Lanku, gdje će boraviti 13. i 14. siječnja, a odatle ide na Filipine gdje ostaje do 19. siječnja.

To je Papino sedmo putovanje izvan Italije i drugo u Aziju od početka pontifikata, što svjedoči o važnosti tog kontinenta za Katoličku Crkvu.

Papa molio za vjerske slobode, podsjetio na progonjene kršćane

Po najnovijim podatcima Crkve, u Aziji živi 3,2 posto katolika i uz Afriku je kontinent s najvećim brojem novokrštenika.

Dvije zemlje kojima Papa dolazi u pohod ovog tjedna potpuno su različite. Katoličkoj Crkvi Šri Lanke pripadaju različite etničke zajednice i manjinska je u odnosu na glavne vjerske skupine među kojima kršćani mogu biti poveznica.

Na Filipinima pak, bivšoj španjolskoj koloniji, većina stanovnika su katolici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene