Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Americi

Puljić o neizvjesnosti američkih izbora i što se treba dogoditi da se Trump opet kandidira: "Vrlo neobično za SAD"

Cijeli svijet ponovno iščekuje odluku američkih birača. Oni sutra biraju novi saziv Donjeg doma Kongresa i 35 od ukupno 100 senatora. Rezultat će utjecati na provođenje programa američkog predsjednika Joea Bidena i vjerojatno se odraziti na američku vanjsku politiku.

Američki predsjednik Joe Biden tijekom vikenda snažno se uključio u kampanju demokratskih kandidata za Kongres. Prema anketama, republikanci bi trebali ostvariti uvjerljivu pobjedu u Zastupničkom domu. A u čijim će rukama biti većina u Senatu, još uvijek je neizvjesno.

Ishod izbora znatno će utjecati na Bidenovu mogućnost provođenja političkog programa. Republikansko preuzimanje nadzora nad oba doma Kongresa moglo bi se odraziti i na vanjsku politiku najmoćnije zemlje svijeta.

Iz vrha te stranke već su se čuli pozivi za ograničavanjem pomoći Ukrajini. Uz Bidena na strani demokratskih kandidata u kampanju su se uključili i bivši predsjednici Bill Clinton i Barack Obama.

S druge strane, u kampanji je bivši predsjednik Donald Trump. Pružanje podrške republikanskim kandidatima na skupovima iskoristio je i za nastavak promoviranja moguće nove kandidature za predsjednika.

No, moguće je da do novog sraza Bidena i Trumpa na predsjedničkim izborima za dvije godine neće doći. Iako je popularan među mnogim republikancima, većina Amerikanaca i dalje ima iznimno negativno mišljenje o Trumpu.

Čak tri četvrtine demokratskih birača na predsjedničkim izborima za dvije godine želi vidjeti nekog drugog kandidata umjesto aktualnog predsjednika Bidena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ne prestaje šokirati VIDEO Biden se opet malo izgubio, ovog puta u vlastitom vrtu nakon što je posadio drvo

73 posto Amerikanaca podupire pomoć Ukrajini

"Predviđanja govore da republikanci imaju prednost. Republikanci su puni optimizma. U Predsjedničkom domu moraju dodati novih pet koje trebaju preoteti od demokrata, u Senatu im je dovoljno jedno preotimanje demokratskog mjesta", pojasnio je dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić za Dnevnik Nove TV. Smatra da ima mogućnosti za preokret.

"Oni su u protekle dvije godine radili u preustroju izbornih okruga - pomicali su granice tako što su ih teritorijalno pomicali i stavljali više republikanskih glasača u neke distrikte koji su bili naklonjeni demokratima. Sve je to legalno. Demokrati su za to vrijeme mirno gledali", ističe Puljić.

Što se tiče američke pomoći Ukrajini, Puljić je rekao da pojedinici republikanci koji su potpuno uz Trumpa kažu da će se Amerika previše zadužiti. Jedan dio republikanaca se odnosi prema tome kao da to nije njihov problem, već europski, ruski.

Najradikalniji republikanci smatraju da Putin ima pravo to što čini. Vrlo neobično za SAD. Može se oslabjeti i američko liderstvo i u NATO savezu. Nije samo Ukrajina, tu je i odnos prema Kini, odnos prema iranskom sporazumu o nuklearnom naoružanju, klimatske promjene", pojašnjava Puljić.

Pročitajte i ovo Joe Biden Demokracija je napadnuta "To su bile iste riječi!": Biden otkrio nevjerojatan detalj o napadu na dom šefice parlamenta koji je mnoge prestravio

Kako ističe, 73 posto američkih građana podupire pomoć Ukrajini i žele da im se nastavi s pomaganjem. Puljić smatra da će ovi izbori itekako utjecati na predsjedničke izbore 2024. godine.

"Demokratska stranka mora prije svega promijeniti svoje prioritete. Kao da su imali prste u ušima pred ove izbore, gdje su se fokusirali na pravo na pobačaj - dok su republikanci išli na gospodarstvo, visoku inflaciju, cijene benzina...

To je isprovociralo glasače i zbog toga kažemo da su republikanci u prednosti", rekao je Puljić te naglasio da demokrati moraju naći nekoga mlađega od Joea Bidena, a republikanci se moraju fokusirati na to hoće li pratiti Trumpovu struju ili će ići preko tradicionalnih republikanaca.

"Ukoliko republikanci osvoje dobar rezultat na tim izborima sutra, Donald Trump će gotovo sigurno objaviti svoju predsjedničku kandidaturu 2024. godine", zaključio je Puljić. 

Više o američkim izborima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene