Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

U Istri učestali nasrtaji pasa na ljude i životinje: Obavezna šetnja na povodcu, za opasne pasmine brnjica

Aktualno Galerija Suzana Sokač, PU Istarska Suzana Sokač, PU Istarska Foto: DNEVNIK.hr Napadi pasa u Istri - 1 Napadi pasa u Istri - 1 Foto: DNEVNIK.hr Napadi pasa u Istri - 2 Napadi pasa u Istri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Napadi pasa u Istri - 3 Napadi pasa u Istri - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Napadi pasa u Istri - 4 Galerija 1/5 >>
U Istri su se zaredali napadi pasa na ljude i životinje pa Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih svakako drže pod nadzorom.

Čak 15 napada psa na drugu životinju ili ljude zabilježeno je ovog mjeseca u Istri. Šest osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede, a u slučaju kad se radi o težim ozljedama tada se podnosi kaznena prijava.

Zbog ovakve statistike policija šalje upozorenje, otkriva novinarka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

"Prilikom šetnje moraju obavezno voditi pse na povodcu, a ako se radi o opasnim pasminama moraju imati i brnjicu", naglašava Suzana Sokač iz PU Istarske.

I zato je njegov pas Thor uvijek na povodcu, objašnjava vlasnik Marko Ljubovič iz Pule. Iako izgleda opasno, Thor je, kaže njegov vlasnik, velika beba i ne treba ga se bojati. No, pravila su jasna i njih bi se svatko, kaže, trebao pridržavati.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije prvi put Stravičan napad psa na djecu u zagrebačkom kvartu: "Razbacivao ih je, vrištali su od straha". Oglasio se i vlasnik psa

"Pola tih malih pasa je odvezano, a sad ako je veliki mora biti i mali pas zavezan", kaže Marko. "Najviše ti mali psi nisu na povodcu i onda laju, laju, laju, laju i drugi pas ga onda hoće napasti"

Pas Bleki napao je i zato sada mora odraditi socijalizaciju.

"Pas je malo bio nestašan, malo se potukao s drugim psom", govori Boris Krizman, ovlaštenik za provođenje testa socijalizacije opasnih pasa. "Krajnji cilj nam je da hoda uz nogu vlasnika, da kad vlasnik stane on sjedne", dodaje.

Kad se dogodi napad psa na psa, napominje veterinar Hrvoje Labura, ljudi su vrlo često usputne žrtve. Ugrize i ogrebotine zarade razdvajajući pse.

Pročitajte i ovo Hrvoje Joja iz Hrvatskog kinološkog saveza LAKŠE OZLIJEĐENA DJECA Što učiniti ako pas napadne dijete? Stručnjak za Dnevnik Nove TV objašnjava tko je krivac za današnji napad u Zagrebu

"Želi spasiti svog ljubimca, podiže ga u ruke, a onda onaj pas, pa i sam vlasnikov pas, zna ugristi vlasnika jer je puno emocija i onda u svim tim emocijama on grize sve što mu dođe pod zube", kaže Labura. Ističe da mogu napraviti ozbiljne povrede. Kako na životinji tako i na ljudima. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene