Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši odnosi

Obustavljen željeznički promet između dvije Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja izvijestila je kako će provesti prijetnju o zatvaranju granice s Južnom Korejom obustavljanjem željezničkog prometa, od 1. prosinca, prenijele su agencije.

Odluka je uslijedila nakon prijetnje Pyongyanga početkom mjeseca da će strogo ograničiti i prekinuti prijelaz preko vojne linije razgraničenja s Južnom Korejom. O odluci je danas Seul obavijestio šef sjevernokorejskog izaslanstva zaduženog za pregovore s južnim susjedima.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti" Stravična prometna nesreća kod Stare Gradiške - 1 Očevid u tijeku FOTO Detalji velike nesreće kod granice: Teretnjak se zabio u kolonu, vozila smrskana, ozlijeđeno 18 osoba, među njima i djeca

Usto vojska Sjeverne Koreje namjerava 'selektivno izbaciti' osoblje koje radi u industrijskom kompleksu Kaesong i turističkom mjestu Mont Kumgang, dvama velikim ekonomskim projektima obiju Koreja te da će obustaviti prekogranični željeznički promet od 1. prosinca. 

Agencije prenose kako će se 'strogo ograničiti ulasci osoblja preko granice s juga' u Kaesong i Mong Kumgang. 

>> Prvi vlak nakon rata povezao dvije Koreje

Promet preko granice bit će prilično ograničen, no ne i u potpunosti zatvoren, rekla je glasnogovornica Ministarstva za ujedinjenje u Seulu. 

Odnosi između dviju zemalja naglo su zahladili u veljači, nakon dolaska na vlast u Južnoj Korej konzervativnog predsjednika Li Miyung Backa, koji se počeo zalagati za strože stajalište prema Sjevernoj Koreji. 

Tada je izvijestio kako će ponuditi veliku pomoć ako Sjeverna Koreja postane kooperativnija. Loši odnosi između dviju zemalja traju od završetka rata između sjevera i juga (1950. - 1953.), koji je završio primirjem, no mirovni sporazum nije nikada potpisan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene