Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dovoljna

Oboljelim od uklanjanja ruševina WTC-a odbačena nagodba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sudac u New Yorku odbacio je nagodbu vrijednu 657,5 milijuna dolara za oko 10.000 vatrogasaca, policajaca i drugih radnika koji oboljeli od udisanja prašine s ruševina Svjetskog trgovinskog centra (WTC), srušenog u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

'Po mojoj prosudbi, ta nagodba nije dovoljna', rekao je okružni sudac Alvin Hellerstein. On je kazao kako je zabrinut da će preveliki dio nagodbe otići na honorare odvjetnicima oštećenika, te da se oni ne bi trebali namirivati iz namjenskog fonda od jedne milijarde dolara savezne vlade, već da bi ih trebao platiti grad New York. Za honorare odvjetnicima trebala bi otići najmanje trećina ili više predviđenih sredstava, a neki od oštećenih pristali su im isplatiti i do 40 posto naknade koju prime.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagodba obitelji s hotelom Djevojka (19) umrla u hotelskom zamrzivaču, neki su detalji užasno bizarni: "Ne mogu shvatiti..." Slika nije dostupna I do 1,5 milijuna dolara Odštete za 10 tisuća radnika koji su čistili ruševine WTC-a

Sudac Hellerstein kazao je kako bi oštećenici trebali otprilike znati iznos naknade koju mogu očekivati, prije nego se odluče sudjelovati u nagodbi, te da ih ne treba prisiljavati na pristanak. Nagodbom se traži sudjelovanje 95 posto od oko 10.000 tužitelja. Nagodbom se predviđa da radnici dobiju 575 do 657 milijuna dolara, no iznos za svaku pojedinu osobu temelji se na složenom sustavu bodovanja, po kojem će jedni radnici dobiti tek nekoliko tisuća dolara, dok se drugi mogu kvalificirati za milijun dolara ili više.

Prekratko za najvažniju odluku u životu

Prema uvjetima sporazuma, radnici su dobili samo 90 dana za odluku žele li sudjelovati, što je po sucu Hellersteinu prekratko za donošenje jedne od najvažnijih odluka u životu. 'Neću predsjedavati nagodbom koja se temelji na strahu ili neznanju', rekao je. Hellerstein, koji predsjedava svim parnicama vezanim za terorističke napade pred saveznim sudom, donio je odluku o odbacivanju nagodbe nakon što je saslušao nekoliko oštećenika koji su govorili o svojim bolestima, te o zbunjenosti nagodbom.

>> Radovi na WTC-u se nastavljaju

O nagodbi je pregovarano godinama, a postignuta je prošloga četvrtka, dva mjeseca prije početka prvih suđenja. Savezni fond s milijardu dolara ustanovljen je nakon što grad New York nije mogao naći ni jednog privatnog osiguravatelja koji bi pokrivao bilo kakve zahtjeve za naknadu štete, vezane uz radove na raščišćavanju ruševina WTC-a. Glavni rizik za radnike na ruševinama WTC-a dolazio je od azbesta u prašini srušenih tornjeva 'Blizanaca'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene