Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do 1,5 milijuna dolara

Odštete za 10 tisuća radnika koji su čistili ruševine WTC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 10.000 radnika koji su oboljeli ili ozlijeđeni tijekom raščišćavanja ruševina tornjeva Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku 2001., prihvatilo je odštete koje su potraživali od grada New Yorka i izvođača radova, objavili su njihovi odvjetnici.

Tužitelji, koji predstavljaju 95,1 posto svih potraživanja, prešli su prag od 95 posto potreban za aktiviranje odštetnog fonda u kojem je više od 625 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Ako se otkriju detalji jednog tuluma Kim Kardashian ucijenila noćni klub za milijun dolara?

Osiguravajuće društvo 'WTC Insurance' koje je 2004. osnovala i financira američka vlada kako bi zaštitila grad New York i njegovih oko 140 izvođača radova od potraživanja, isplatit će novac, izjavila je Diana Postemsky, glasnogovornica nekoliko odvjetničkih tvrtki koje su zastupale tužitelje.

Rješenje nakon dvije godine

'Pregovarali smo dulje od dvije godine kako bi se postiglo rješenje za naše klijente i doista vjerujemo da je to najbolji rezultat', izjavio je Paul Napoli, odvjetnik koji zastupa neke od radnika.

'Poštena i razumna nagodba' Dodao je da bi neke tužbe, koje sud tek treba razmatrati, mogle povećati ukupnu naknada za više od 100 milijuna dolara.

Garretson Firm Resolution Group Inc., nezavisna tvrtka za upravljanja potraživanjima, objavila je da je 10.043 tužitelja prihvatilo nagodbu. Tvrtka je predstavila rezultate saveznom sucu Alvinu Hellersteinu na Manhattanu, koji je predsjedao ročištem i prethodno ocijenio nagodbu 'poštenom, odgovarajućom i razumnom'.

Izlagali se azbestu

Tužitelji oboljeli od respiratornih bolesti poput astme, koju su kao nepušači dobili sedam mjeseci nakon izlaganja azbestom zasićenoj prašini na mjestu srušenog WTC-a i okolici, mogu primiti od 800.000 do 1,1 milijuna dolara, te oko 1,5 milijuna dolara za slučaj smrti. Tužitelji kod kojih bolast nije utvrđena ali strahuju da će se s vremenom razviti, primit će 3.250 dolara, objavili su odvjetnici.

Svi kvalificirani tužitelji bit će upisani u posebnu policu osiguranja trvtke MetLife Inc., preko koje će se osigurati pokrivenost za određene vrste raka krvi i respiratornog sustava koje se dijagnosticira tijekom razdoblja pokrivenosti, uz moguću isplatu naknada do 100.000 dolara.

>> Napad na WTC: 9. godina od događaja koji je promijenio svijet

'Ova nagodba je pravedno i pošteno rješenje tih potraživanja, jer štiti one koji su došli u pomoć ovom gradu kada je bilo najpotrebnije', rekao je newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene