Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio diplomatski pristup?

Obama odobrio slanje 17.000 dodatnih vojnika u Afganistan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama odobrio je upućivanje oko 17.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, objavili su u utorak dužnosnici Pentagona.

Očekuje se da će nove snage uključivati 8.000 marinaca iz vojarne Camp Lejeune, u Sjevernoj Karolini, te 9.000 pripadnika kopnene vojske iz Fort Lewisa, u državi Washington. 'Stryker Brigada' iz Fort Lewisa opremljena je istoimenim oklopnim vozilima, koji mogu djelovati na teškom terenu južnog Afganistana, kazali su dužnosnici Pentagona koje citira CNN. 

>> Afganistan: Ubijeno 76 civila, američka vojska provodi istragu

Obamina administracija provela je nekoliko revizija politike SAD u Afganistanu, uključujući onu generala David Petraeusa, zapovjednika američkih snaga u regiji. Nove snage predstavljaju prvi dio većih američkih pojačanja koja se ove godine očekuju u Afganistanu. Dodatne snage dio su odgovora na stalni zahtjev američkog zapovjednika u Afganistanu, generala Davida McKiernana za dodatnih 30.000 vojnika, kako bi se djelotvornije suprotstavio talibanima i zaštitio američke vojnike.

Ministar obrane Robert Gates izjavio je ranije da je originalna misija u Afghanistanu bila 'preširoka' i da treba biti 'realističnija i više usredotočena' na borbu s talibanima, kako bi SAD uspjele u toj zemlji gdje vode rat od 2001. Po drugoj strani, predsjednik Obama je u utorak u intervjuu kanadskoj novinskoj kući CBC iz Toronta, najavio da će SAD tražiti sveobuhvatniji, diplomatski pristup Afganistanu.

'Apsolutno sam uvjeren da ne možete riješiti problem u Afganistanu, talibane, širenje ekstremizma u regiji samo vojnim sredstvima', rekao je Obama za CBC, uoči jednodnevnog službenog posjeta Kanadi u četvrtak, svog prvog državničkog posjeta inozemstvu od ulaska u Bijelu kuću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene