Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afganistan: Ubijeno 76 civila, američka vojska provodi istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija pod američkim zapovjedništvom objavila je u subotu da je naredila pokretanje istrage nakon optužaba afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je u petak u bombardiranju na zapadu Afganistana ubijeno 76 civila.

Predsjednik Hamid Karzai osudio je pak u priopćenju "mučeničku smrt više od 70 nedužnih civila, većinom žena i djece".

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

Koalicija je u petak izvijestila da je u sukobu s afganistanskim sigurnosnim snagama i s međunarodnim snagama te u zračnim napadima u okrugu Shindand ubijeno 30 pobunjenika.

No policija s tog područja tvrdi da je u bombardiranju uništeno i 15 kuća.

"Sedamdeset osoba, odreda civila, među kojima je najviše žena i djece, izgubilo je život", piše u priopćenju afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova u kojemu se navodi da je među žrtvama pedesetero djece do 15 godina, 19 žena i 7 muškaraca.

Brojke nije bilo moguće provjeriti iz neovisnog izvora, budući da je okrug Shindand u zabitnom planinskom području u kojemu pobunjenici imaju snažna uporišta.

Bijela kuća u petak navečer je sa sumnjom dočekala informacije iz afganistanskih izvora. "Sjedinjene Države i NATO su poduzeli korake kako bi se spriječila smrt civila. Bit ću oprezan s prvim informacijama koje dolaze iz Afganistana", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene