Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pomolu suradnja

Obama i Putin suglasni oko prekida vatre u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama i Putin složili su se po pitanju tranzicije, koju mora provesti sirijski narod pod okriljem UN-a.

Barack Obama i Vladimir Putin usuglasili su se u nedjelju da političku tranziciju treba provesti sirijski narod pod okriljem UN-a, a još se razilaze u tome kakvu taktiku primijeniti da pobijede terorističku Islamsku državu, objavili su dužnosnici Bijele kuće i Kremlja.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Slika nije dostupna Sve snažniji pritisak na Putina 'Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak'

Supersile iz Hladnog rata imaju različita stajališta u pogledu budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čijem se ostanku na dužnosti Sjedinjene Države i njihovi saveznici protive, dok je Rusiji Assad dugogodišnji saveznik. U 35-minutnom razgovoru na rubu summita G2 u turskome ljetovalištu Antaliji Obama i Putin, koji su imali hladne odnose zbog Sirije i Ukrajine, razgovarali su dva dana nakon terorističkih napada Islamske države u Parizu, koji su ujedinili svijet u borbi protiv terorizma.

"Predsjednik Obama i predsjednik Putin dogovorili su se o potrebi da političkoj tranziciji koju će voditi sirijski narod prethode mirovni pregovori pod okriljem UN-a između sirijske oporbe i režima i da se dogovori prekid vatre", rekao je američki dužnosnik.

G20 počeo minutom šutnje za žrtve u Parizu i obećao snažan odgovor teroristima

Kako prenosi agencija Reuters, Obama je pozdravio napore svih zemalja u borbi protiv IS-a te istaknuo važnost ruskih vojnih napora u borbi protiv te skupine u Siriji. Ruski mediji citirali su visokog savjetnika u Kremlju koji je rekao da dvojica predsjednika imaju slična gledanja na borbu protiv terorizma no razilaze se u taktici.

"Strateški ciljevi povezani s borbom protiv Islamske države su, u načelu, vrlo slični (između Rusije i SAD-a) no razlike su u taktici", rekao je Jurij Ušakov nakon neočekivanog susreta dvojice predsjednika, prenosi agencija AFP. Zapad optužuje Rusiju da cilja pobunjeničke skupine u Siriji koje ratuju protiv predsjednika al-Assada, uključujući i skupine koje su saveznice SAD-u i njegovim saveznicima.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Obama u razgovoru ponovio da podržava Sporazumu iz Minska, koji su prekid vatre dogovorili proruski separatisti iz istočne Ukrajine s ukrajinskom vladom i uz potporu Rusije, Njemačke i Francuske.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene