Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi tip virusa H5N1 u jugoistočnoj Aziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi tip virusa H5N1, koji je čini se stigao iz južne Kine, izazvao je novu epidemiju ptičje gripe u Tajlandu i Laosu, objavila je UN-ova agencija za Hranu i poljoprivredu (FAO).

Potrebno je provoditi stroge mjere kontrole kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti kod ptica i peradi, dodaje UN-ova agencija u svom priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na engleskoj farmi otkriven virus H5N1 Slika nije dostupna FAO: Virus H5N1 mogao bi postati endemski u Europi

Pojavu ptičje gripe u sjeveroistočnom Tajlandu i susjednom Laosu izazvao je tip virusa H5N1 koji ranije nije otkriven u toj regiji, ali je sličan tip pronađen u južnoj Kini, ističe FAO.

"Prekogranična trgovina peradi nastavlja se u jugoistočnoj i istočnoj Aziji unatoč opće poznatoj opasnosti", kaže FAO. 

U  Indoneziji je ptičja gripa uzela i 45 žrtvu, devetogodišnju
djevojčicu. Siti Amanah preminula je u bolnici u zapadnoj Java
pokrajini u utorak dan nakon što je primljena sa simptomima bolesti. Laboratorijski testovi bili su pozitivni na ptičju gripu.

Djevojčica je iz sela Cikeleta, oko 150 kilometara jugoistočno od Džakarte. Iz Cikeleta je i dječak koji je preminuo, ali prije nego su testovi mogli biti izvedeni.

Indonezijska ministrica zdravstva Siti Fadilah Supari istaknula je kako će, iako je sigurna da su zaraženi u Cikeletu bili u kontaktu sa zaraženim pticama, vlasti ipak provesti testiranje kako bi se uvjerili da virus nije prenesen s čovjeka na čovjeka.

Do sada je u svijetu d virusa H5N1 umrlo 139 ljudi. Najveći broj žrtava zabilježen je u Indoneziji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene