Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"VRLO MALO SE ZNA"

Zabrinjavajuća studija: Gotovo polovica tinti za tetoviranje mogla bi sadržavati kemikalije koje uzrokuju rak

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nova studija sveučilišta New York u Binghamptonu pokazala je da gotovo polovica analizirani tinti za tetoviranje sadrži potencijalno kancerogene kemijske spojeve.

Nova studija pokazuje da bi gotovo polovica svih tinti za tetovaže koje se koriste u Sjedinjenim Državama mogla sadržavati kemikalije koje uzrokuju rak.

Pročitajte i ovo Tattoo studio Pišu peticiju Sporne boje: Tattoo majstori protiv odluke Europske unije koja želi ograničiti dva pigmenta Sylvain Helaine - Istetovirani profesor - 5 stavio i drugi sloj Dobio otkaz u vrtiću jer su djeca imala noćne more. Sad je učitelj: Cijelo tijelo mu je prekriveno tetovažama, čak i očne jabučice

Istraživači s Državnog sveučilišta New York u Binghamtonu analizirali su 56 popularnih boja koje često koriste američki umjetnici tetovaža, otkrivši da 23 od njih imaju potencijalno opasne azo-spojeve. Sve dok su kemijski netaknuti, ovi spojevi nisu razlog za zabrinutost, ali bakterije ili ultraljubičasto svjetlo mogu ih razgraditi u drugi spoj koji je kancerogen.

"Zapravo se vrlo malo zna o sastavu tinte za tetoviranje, pa smo počeli analizirati popularne marke", rekao je glavni autor studije John Swierk u izjavi nakon jesenskog sastanka Američkog kemijskog društva (ACS).

Svaki treći Amerikanac je tetoviran

"Iznenađujuće, nijedna tvornica za boje ne proizvodi pigment specifičan za tintu za tetoviranje", izjavio je Swierk. “Velike tvrtke proizvode pigmente za sve, poput boja i tekstila. Ti se isti pigmenti koriste u bojama za tetoviranje.”, dodao je. 

Vijest će sigurno uzbuniti više od 100 milijuna Amerikanaca koji imaju barem jednu tetovažu jer prema studiji Statistica iz 2019., 35% ljudi diljem zemlje imalo je tetovažu, u odnosu na 21% u 2012.

Unatoč njihovoj popularnosti, tetovaže su regulirane kao kozmetički proizvod u SAD-u, što znači da u većini slučajeva sastojci ne moraju biti odobreni od strane FDA prije upotrebe. Nasuprot tome, Europska unija je u siječnju ove godine zabranila dvije najčešće korištene zelene i plave tinte, nakon što su regulatori ustvrdili da sadrže opasne kemikalije.

Tinte za tetoviranje sadrže dva dijela, pigment i otopinu nosača, a upravo je otopina nosača onaj presudni faktor koji prenosi pigment do srednjeg sloja kože. 

Manjak transparentnosti

Ekspertni je tim bio posebno zainteresiran za analizu kemijskih komponenti pigmenata i za to su koristili različite tehnike, uključujući elektronsku mikroskopiju.

Osim što su otkrili azo-spojeve u 23 pigmenta, također su potvrdili prisutnost drugih sastojaka koji nisu uvijek navedeni na naljepnicama. U jednom slučaju etanol nije bio naveden, ali je kemijskom analizom potvrđena njegova prisutnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U beach baru FOTO Kukasti križ, Hitler, orao: Dvojac u Rijeci ponosno pozirao prekriven tetovažama s nacističkim obilježjima, oglasila se i policija

Pročitajte i ovo Ivan Pažanin ''Srce će nam stat!'' Zgodni hrvatski chef kojeg povezuju s Rozgom skinuo je majicu i pokazao golišavi torzo pun tetovaža!

Swierk i njegov tim sada se nadaju povećati transparentnost oko sastojaka i komponenti u tintama za tetoviranje.

Nakon što istraživanje bude recenzirano, planiraju dodati rezultate na svoju web stranicu What’s in My Ink?, kako bi oni koji razmišljaju o tetoviranju mogli imati sve informacije. "S ovim podacima želimo da potrošači i umjetnici donose informirane odluke i razumiju koliko su pružene informacije točne", zaključio je Swierk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene