Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

ŠTETA VEĆA OD MILIJUN EURA

Tri otkaza u riječkom KBC-u! Otkrivene tajne skladišta u kojem su skrivani skupocjeni lijekovi za rak, slike, zlato, parfemi

Tri zaposlenice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su izvanredan otkaz zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

Otkaze u Klinici za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su donedavna predstojnica Klinike Ingrid Belac Lovasić te dvije medicinske sestre, dosadašnja glavna sestra riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković.

Uprava KBC-a Rijeka u petak je potvrdila da su ugovori o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju otkazani zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova, o čemu su podnesene i odgovarajuće prijave.
Riječ je o skupim lijekovima citostatici, višemilijunske vrijednosti, kojima je istekao rok trajanja, a koji su neadekvatno skladištenim u podrumu riječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), neslužbeno se doznaje. Razlog otkaza su, tvrde iz bolnice, uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.

"Nakon razrješenja dosadašnje predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, o čemu su mediji već upoznati, a zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za Ustanovu i državni proračun, KBC Rijeka je kao poslodavac bio prisiljen otkazati ugovore o radu trima djelatnicama Klinike za radioterapiju i onkologiju zbog uočenog počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa. U skladu s navedenim, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima zbog čega u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi dodatne informacije", istaknuli su iz Uprave riječkog KBC-a.

Iz KBC-a su naveli kako je Uprava, tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja, za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog s dokumentacijom za premještaj na lakše radno mjesto, na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal, no, da je djelatnica neposredno pred početak otkazala ranije dogovoreni sastanak s Upravom.

Velika materijalna šteta

"O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja," navode iz riječkog KBC-a.

Naglašavaju da utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi, s obzirom na to da se onkološki lijekovi primjenjuju isključivo neposredno nakon dostave lijeka na ime bolesnika iz Centralne ljekarne.

"Spomenuti neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi bili su izvan uporabe, ali to, uz druge utvrđene teške povrede radnih dužnosti, nedvojbeno upućuje na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu te je dovelo do neizbježnih odluka koje nemaju zakonske alternative", kažu iz KBC-a.

 

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radimila Čahut Jurišić na konferenciji je u četvrtak izjavila da su izvanredni otkazi neopravdano uručeni bivšoj predstojnici, bivšoj glavnoj sestri i medicinskoj sestri te Klinike.
Poručila je da je to horor. Naglasila je da se trima djelatnicama koje su dobile izvanredne otkaze ugovora o radu, imputira neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova i da su otkaz dobile tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja.
Naglasila je da su bivša glavna sestra Klinike Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković "kolateralne žrtve prethodne smjene predstojnice Klinike Ingrid Belac Lovasić".

Pročitajte i ovo Nestašica lijekova: Ilustracija - 3 ZA DNEVNIK NOVE TV Imaju li bolnice zaista dovoljno lijekova protiv COVID-a? Iz jednog KBC-a poručili: "Ostali smo bez Remdesivira krajem srpnja"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOLIKO KOŠTA ŽIVOT Žena pala s bicikla pa 14 dana čekala na operaciju. Umrla je prije no što ju je dočekala; sada se o svemu oglasila i bolnica

Poručila je da je riječ o osobama s puno radnog staža u bolnici te da su uvjeti rada na Klinici teški i loši već dulje vrijeme, na što je sindikat već ukazivao.

Ne osjeća se krivom

Medicinska sestra Dinka Milinković rekla je da joj je dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća, a godinama je radila na citostatskoj terapiji.

Ne osjeća se krivom, kao što ne smatra krivima niti druge dvije djelatnice. Ima uvjete za mirovinu, no, kaže, još bi željela raditi.

Radmila Čahut Jurišić izjavila je da ako je itko trebao dobiti otkaz, to ravnatelj bolnice Alen Ružić, dodavši kako je sramotno da su otkaze dobile medicinske sestre koje su cijeli radni vijek radile na onkološkom odjelu i s citostaticima.

Kaže i kako Ružić sve radi pod palicom predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića te da obojica biraju kadar s kojim mogu manipulirati i stalno krše propise.

"Ne treba čuditi što medicinske sestre stalno odlaze iz riječke bolnice, ni to što se na natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara u toj bolnici nitko ne javlja, iako srednjoškolsko obrazovanje u Rijeci svake godine završi 60-ak medicinskih sestara. One praksu obavljaju u bolnici pa su upoznate s uvjetima i ne žele u njoj raditi", zaključila je Čahut Jurišić.

Pronađen i nakit, umjetničke slike, darovi

Podnesene su  prijave nadležnim pravosudnim tijelima. 
Neslužbeno se doznaje, kako je, ne u odjelnoj ljekarni nego u podrumskom skladištu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Riječ je o lijekovima, od kojih su neki vrlo skupi i koji se ciljano  nabavljaju za pojedinog bolesnika. U slučaju neiskorištenosti, oni bi se morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti. 

Novi list iz bolničkih krugova doznaje kako su, među ostalim, u službenim prostorijama Klinike zasad pronađene i 74 boce skupog alkoholnog pića čije je unošenje pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. zabranjeno i predstavlja tešku povredu radnih obveza te drugi predmeti koji nikako ne smiju biti pohranjeni u prostorijama Klinike, poput komada zlatnog nakita, umjetničkih slika, više od 150 korištenih poklon-vrećica.

Procjenjuje se da materijalna šteta iznosi više od milijun eura,a sve na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i materijala koji su bili skriveni u posebnim zaključanim prostorijama gdje su pristup imale tri zaposlenice koje su strogo naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene