Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje rada, ista plaća

Nova ministrica razljutila Merkel: 'Skratite radni tjedan za obitelji s djecom!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manuela Schwesig razljutila je konzervativce kancelarke Merkel zbog prijedloga da se roditeljima male djece skrati radni tjedan skrati s 40 sati na 32.

Nova njemačka ministrica za obitelj, iz redova socijaldemokrata, razljutila je u petak konzervativce kancelarke Angele Merkel zbog prijedloga da se roditeljima male djece radni tjedan skrati na 32 sata, ali da im plaće ostanu iste, kao za 40-dnevni radni tjedan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u SAD-u! Dječak (10) ubio svog vršnjaka nakon utrke u kojoj je izgubio, otac mu pomogao zataškati zločin: "Platit će za ovo" Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV

'Uvijek je bilo teško uskladiti posao i obitelj, a mi u Njemačkoj moramo obiteljima olakšati to usklađivanje', kazala je Manuela Schwesig za njemačku televiziju. 'Roditelji ne bi smjeli imati zapreke zbog posla', istaknula je ministrica.

Mjere štednje u Portugalu: Radni tjedan trajat će 40 umjesto 35 sati

Schwesig traži pravnu definiciju da se puno radno vrijeme majkama i očevima djece do tri godine smanji s 40 na 32 sata, s tim da plaća ostane ista kao za osam sati rada dnevno, pet dana u tjednu. No, demokršćani Angele Merkel prijedlog smatraju 'ludim', tvrdeći da će to biti udar za porezne obveznike i ekonomiju.

Vodeći političari SPD-a redovito daju primjer kada je riječ o brizi i zaštiti obitelji. Vođa stranke Sigmar Gabriel nije htio biti protukandidat Merkelovoj na prošlim izborima jer je htio više biti s obitelji nakon rođenja kćerke Marie. Joerg Asmussen napustio je svoj visokopozicionirani posao u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu kako bi se više posvetio obitelji u Berlinu te je radije prihvatio mjesto ministra rada.

Schwesig, osim toga, tvrdi da bi taj prijedlog 'samo pridonio ekonomiji ukoliko više ljudi, posebice ženski stručnjaci, ostanu dio radne snage jer znaju da su posao i obitelj kompatibilni'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene