Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće nordijskih zemalja

Rusija otišla korak dalje! "Brodovi duhovi" krstare Sjevernim morem, ovog se ne bi sjetio ni najpakleniji um

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija ima program sabotaže morskih vjetroelektrana i telekomunikacijskih kablova u Sjevernom moru, tvrdi zajedničko istraživanje televizija nordijskih zemalja.

U istraživanju javnih televizija Danske, Norveške, Švedske i Finske tvrdi se da Rusija ima flotu brodova zamaskiranih u ribarske te istraživačka plovila u Sjevernome moru.

Oni prenose opremu za morski nadzor i mapiraju ključne točke za potencijalnu sabotažu, piše BBC, koji prenosi da su britanski dužnosnici svjesni takvih plovila i u blizini britanskih voda.

Prvi nastavak serijala bit će emitiran u srijedu na javnim televizijama četiriju zemalja.

Danski protuobavještajni dužnosnik smatra da su planovi sabotaže priprema za slučaj punog sukoba sa Zapadom, a norveški obavještajci tvrde da se programom upravlja izravno iz Moskve te da je veoma važan za Rusiju.

Pročitajte i ovo Duma Rat u Europi Na doživotnu robiju zbog veleizdaje: Moskva ne miruje, strože kazne sprema i za sabotažu

Televizije tvrde kako su presrele rusku komunikaciju o takozvanim "brodovima duhovima" u sjevernim vodama, koji su isključili svoje odašiljače da ne otkriju lokacije.

Izvješće je fokusirano na ruski brod Admiral Vladimirski, koji je službeno oceanografski brod za istraživanje podmorja. Nordijske zemlje tvrde da je zapravo riječ o ruskom špijunskom brodu.

Pročitajte i ovo Pomorska vojna vježba Kine i Rusije - 3 Rusi nešto spremaju? U Sjevernom moru otkriven neobičan ruski brod: "Ovo je prvi put da to vidimo"

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Taj brod približavao se morskim vjetroelektranama, a kad mu se novinar približio na manjem brodu, dočekao ga je maskirani pojedinac s puškom. Brod je viđen i prošle godine u blizini škotske obale. Nizozemski obavještajci u veljači su pak izdali neuobičajeno upozorenje o aktivnosti koja bi mogla biti indikacija pripreme za sabotažu morske infrastrukture, vezanu za prisutnost ruskog broda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene