Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je krenulo od ZDS

VIDEO/FOTO Drama u Saboru: Koliko je falilo do fizičkog obračuna između dvojice zastupnika i Jandrokovića?

Aktualno Galerija Sabor - 5 Sabor - 5 Foto: DNEVNIK.HR Sabor - 4 Sabor - 4 Foto: DNEVNIK.HR Sabor - 3 Sabor - 3 Foto: DNEVNIK.HR Sabor - 2 Sabor - 2 Foto: DNEVNIK.HR +0 Sabor - 1 Galerija 1/5 >>
Sabor je nastavio s radom, a Vladin prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ''osigurao'' je buran početak sjednice, na kojoj nije manjkalo teških riječi, opomena, stanki i uvreda.

Vladin prijedlog da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri uspio je iz drugog pokušaja. Za hitni postupak izjasnilo se 75 zastupnika, 30 ih je bilo protiv.

Sabornica je bila puna kao petkom na glasanju i potom se ispraznila, a atmosfera je na trenutke bila gotovo na rubu obračuna, čak fizičkog, ako se pita predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. 

S tom se ocjenom nisu svi u Saboru složili, no ''rasprava'' je bila u pojednim momentima vrlo burna.

Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, predviđa se drastično povećanje kazni. Tako bi se one za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.

''Ne postoje nikakvi razlozi za slanje ovog zakona u hitnu proceduru'', poručila je Sandra Benčić iz Kluba Možemo!, a s njom se složilo i još nekoliko oporbenih zastupnika, uključujući Daliju Orešković iz Centra koja je poručila: ''Odlika totalitarnih režima je da partija može što hoće, i to silom, a u demokraciji se poštuje nekakva procedura.''

''Kad je Putin ispalio prvu granatu na Ukrajinu, nestala je korona''

''Uvodite verbalni delikt kako biste vi prosuđivali što su lažne vijesti i kažnjavali HOS-ovce za njihov pozdrav Za dom spremni'', kazao je Mostov Miro Bulj, koji je gotovo u samom startu zaradio dvije opomene, a kako će se brzo pokazati – još dvije.

''Nakon 46 godina vi ćete prosuđivati što su lažne vijesti i isključivo jer želite kažnjavati one koji su branili Hrvatsku i pozdravljali sa ZDS. Ukidate pravo na slobodu govora. Tko je taj koji će reći da je nešto lažna vijesti? Koliko je Vlada lažnih vijesti dala. Kad je Putin ispalio prvu granatu na Ukrajinu, nestala je korona. Ako itko treba odgovarati zbog lažnih vijesti, to je Vlada RH'', kazao je Bulj.

''Hrvatskim braniteljima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam - Za dom spremni!'', uzviknuo je Bulj.

''Jedini on govori o neistinama. On jako dobro zna da se po pitanju HOS-a ništa ne mijenja'', poručio je Bulju HDS-ov Hrvoje Zekanović.

''Izvikivanje ustaško zločinačkog pozdrava ZDS kao što je to učinio Bulj je teška uvreda i poziv na mržnju i nasilje'', upozorio je SDSS-ov Milorad Pupovac, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da je Buljev postupak neprihvatljiv.

''Nije vam sporan Slava Ukrajini, a jest Za dom spremni. Igra vam Slava Ukrajini, a odrekli ste se hrvatskih branitelja'', kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Zaredale opomene

''Ovaj zakon je iz 1977. godine i nadodaju se drakonske kazne. Nisam vidio da je itko kažnjen zbog četničkih amblema. U Vukovaru se ginulo i pod Za dom spremni'', kazao je HS-ov Marijan Pavliček.

''Ne igrajte se takvim stvarima jer ćete biti sankcionirani'', poručio je Jandroković.

Dvije opomene zaradio je i HS-ov Željko Sačić, koji je također govorio o ZDS, a kad mu je Jandroković rekao da sjedne odvratio je: ''E neću!''

Javio se opet Bulj i nastavio govoriti o ZDS, kako je procijenio Jandroković i udijelio mu još dvije opomene, zbog govorenja o spornom pozdravu izvan konteksta te kršeći pravila saborskog Poslovnika nastavljajući polemizirati i nakon dodijeljeninh prethodnih opomena.

S obzirom na to da je zaradio četiri opomene, ostao je bez riječi do kraja dana u raspravi i Jandroković je zatražio da izađe iz sabornice što je Bulj odbio učiniti, čak i nakon, kako se činilo, Grmojinih molbi, a negdje po putu tri opomene zaradio je i HSS-ov Krešo Beljak.

Sam Bulj je Jandrokoviću dobacio: ''Nisi bio tamo gdje si trebao biti, nećeš mi soliti pamet!''



Nakon stanke predsjednik Sabora pozvao je zastupnike da se smire.

Pavliček mu je prigovorio da je za vrijeme stanke Sačiću dao opomenu s dva dana udaljavanja sa sjednice. Jandroković je potom prikazao kronologiju događaja: ''Bulj je dobio 4. opomenu pa krenuo van iz Sabornice, a Beljak mu je vikao - ostani, Miro, ne idi. Bulj se vratio, a Beljak je zaradio opomenu, Sačić je imao tada jednu ili dvije opomene, a kada se to dogodilo Beljak je počeo vikati, vrijeđati, a onda su on i Sačić krenuli iz klupa prema dolje, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete.''

''Ne bi vas napao general HV-a, on nas je '91 branio''

Pavliček je rezolutno odbacio mogućnost da bi Sačić napao predsjednika Sabora: ''Ne bi vas fizički napao general Hrvatske vojske, on je i vas i nas '91 branio. Pogriješili ste jer ste mu u doba stanke dali toliko opomena da mu u dva dana zabranjujete dolazak u Sabor.''

HDZ-ov Nikola Mažar poručio je da se predloženim izmjenama Zakon o prekršajima samo usklađuje s drugim zakonima i izjednačavaju kazne s tim zakonima.

Pročitajte i ovo Ivica Marušić, HVIDRA - 1 Rastu povlaštene mirovine HDZ razveselio branitelje, ali veterani imaju par zamjerki: ''Nismo baš sretni... Tko zna tko će od nas to dočekati''

Prijedlog o Zakonu o prekršajima je izazvao veliku pažnju javnosti, kojoj nije promakao niti Vladina nakana da se od 1. srpnja povećaju povlaštene mirovine, o kojoj bi također u srijedu trebalo biti rasprave.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je Vlada poslala u hitni postupak. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene