Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donji dom njemačkog parlamenta usvojio je savezni proračun za 2012. kojim je predviđen manjak od 26,1 milijardu eura.


Raspravljajući o proračunu, ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da se deficit uklapa u pravila Europskog pakta o stabilnosti i rastu, što Njemačkoj omogućuje da ostane temelj stabilnosti Europe. 'Provodimo snažnu politiku smanjenja deficita', rekao je Schaeuble.

Proračunom je predviđeno povećanje državne potrošnje za 0,1 posto u odnosu na ovu godinu, na ukupno 306,2 milijarde eura. Porezni prihodi očekuju se u visini od 249,2 milijarde eura, a svi ostali prihodi 30,9 milijarda eura, uključujući pet milijarda eura od privatizacije.Schaeuble je prvotno predložio deficit od 27,2 milijarde eura, ali su ga zastupnici smanjili za 1,1 milijardu.

Oporbene stranke kritizirale su ministra financija što planira veći deficit nego prošle godine. Schaeuble je u petak ponovio da projekcije za 2012. ne bi trebalo uspoređivati sa stvarnim podacima za ovu godinu. (Hina)

Vezani članci U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi! Karolina Vidović Krišto Burno u Saboru: Vidović Krišto opet govorila bez maske, Jandroković je udaljio sa sjednice