Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Njemački političar smatra da se građani ne bi trebali oslanjati samo na pomoć političara i da su previše razmaženi.


Njemački političar i bivši savezni ministar financija Wolfgang Schäuble (CDU), govoreći o nadolazećoj zimi i strahu od nestanka električne energije u energetskoj krizi, poručio je Nijemcima da su prezahtjevni te da previše kukaju umjesto da, ako im je zima, odjenu džemper.

Njemačku, a i ostatak Europe čeka teška zima. Nakon što je Rusija obustavila isporuke plina u sporu oko zapadnih sankcija, cijene energenata skočile su u nebo. Da se troškovi ne bi prebacivali na krajnje kupce, savezna vlada pokrenula je program pomoći vrijedan 250 milijardi eura.

Schäuble smatra da u ovoj priči doprinos moraju dati i sami građani, koji se moraju više potruditi.

Nije ovo supermarket

"Morate reći građanima: 'S obzirom na situaciju, ne možete ići na godišnji odmor'", rekao je političar, a na pitanje jesu li Nijemci razmaženi rekao je: "Naravno da jesu, svi smo. I ja sam."

Naglasio je da se Nijemci se ne bi trebali oslanjati samo na pomoć političara.

Tihomir Vančina Bolnice očajne zbog računa za plin: "Mjesečna cijena mogla bi biti 2 i pol milijuna kuna"

Ivić Pašalić - 3 Ivić Pašalić o poskupljenju peleta: "Skok je uistinu nenormalan, ali nenormalne su i okolnosti." Otkrio i što je po njegovu mišljenju najveći problem Vlade

"Ako ljudima sugeriramo da je sve neograničeno, onda pretjerano iskorištavamo državu. Mnogi su povjerovali da je država nešto što samo mora pružati sve više i više svojim građanima. Neka vrsta supermarketa u kojem su građani lovci na povoljne cijene, ali to nije održivo", poručio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju