Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vojnici se izrugivali s lubanjama žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački političari i vodstvo Bundeswehra u srijedu su s ogorčenjem reagirali na objavu fotografija u dnevniku "Bild" na kojima su prikazani njemački vojnici u Afganistanu koji se na nedoličan način ophode prema posmrtnim ostacima žrtava višedesetljetnih sukoba u ovoj zemlji.

- Potpuno je jasno i nedvosmisleno da ovakvo nedolično ponašanje ne možemo tolerirati, izjavio je njemački ministar obrane Franz Josef Jung (Kršćansko demokratska unija CDU). 

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta

On je najavio "prekršajne, a po potrebi i kaznene" mjere u slučaju da se fotografije pokažu istinitima.

"Bild" od srijede je objavio slike njemačkih vojnika, pripadnika
mirovnih postrojbi ISAF, kako se tijekom ophodnje nedaleko od Kabula na nedoličan način ophode prema posmrtnim ostacima ratnih žrtava. 

Na jednoj slici je vidljivo kako njemački vojnik pričvršćuje lubanju na prednji dio oklopnog vozila, dok na drugoj slici jedan vojnik pozira s lubanjom pored razgolićenog spolnog organa. 


"Bild" je objavio ukupno pet fotografija snimljenih u proljeće 2003., a na njima se, osim običnih vojnika, nalazi i nekoliko časnika Bundeswehra.

Prema navodima dnevnika, lubanja potječe iz jedne od brojnih masovnih grobnica, ali nije jasno radi li se o posmrtnim ostacima Afganistanaca ili ruskih vojnika, koji su u ovoj zemlji boravili od 1980. do 1989.

Političari i vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i oporbe s ogorčenjem i gnušanjem su reagirali na objavljene fotografije.

Njemački kabinet u srijedu odlučuje o produljenju mandata vojnika Bundeswehra u sklopu operacije "Enduring Freedom" u Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene