Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački političari i vodstvo Bundeswehra u srijedu su s ogorčenjem reagirali na objavu fotografija u dnevniku "Bild" na kojima su prikazani njemački vojnici u Afganistanu koji se na nedoličan način ophode prema posmrtnim ostacima žrtava višedesetljetnih sukoba u ovoj zemlji.


- Potpuno je jasno i nedvosmisleno da ovakvo nedolično ponašanje ne možemo tolerirati, izjavio je njemački ministar obrane Franz Josef Jung (Kršćansko demokratska unija CDU). 

Vezani članci Kupnja putovnice, ilustracija Jedan od najvećih prevaranata u povijesti: Bjegunac pokušao ilegalno kupiti "zlatnu putovnicu" za EU Justin Bieber (Foto: Profimedia) Crkva u koju idu svjetski poznata imena našla se usred skandala, novac od donacija trošili su na nemoralan način

On je najavio "prekršajne, a po potrebi i kaznene" mjere u slučaju da se fotografije pokažu istinitima.

"Bild" od srijede je objavio slike njemačkih vojnika, pripadnika
mirovnih postrojbi ISAF, kako se tijekom ophodnje nedaleko od Kabula na nedoličan način ophode prema posmrtnim ostacima ratnih žrtava. 

Na jednoj slici je vidljivo kako njemački vojnik pričvršćuje lubanju na prednji dio oklopnog vozila, dok na drugoj slici jedan vojnik pozira s lubanjom pored razgolićenog spolnog organa. 


"Bild" je objavio ukupno pet fotografija snimljenih u proljeće 2003., a na njima se, osim običnih vojnika, nalazi i nekoliko časnika Bundeswehra.

Prema navodima dnevnika, lubanja potječe iz jedne od brojnih masovnih grobnica, ali nije jasno radi li se o posmrtnim ostacima Afganistanaca ili ruskih vojnika, koji su u ovoj zemlji boravili od 1980. do 1989.

Političari i vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije i oporbe s ogorčenjem i gnušanjem su reagirali na objavljene fotografije.

Njemački kabinet u srijedu odlučuje o produljenju mandata vojnika Bundeswehra u sklopu operacije "Enduring Freedom" u Afganistanu.