Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna zadaća

U Njemačkoj su i hrvatski policajci: Pročešljali su svaki pedalj stadiona, a za Dnevnik Nove TV otkrivaju najveće izazove

Aktualno Galerija Prijetnja terorizma - 4 Prijetnja terorizma - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prijetnja terorizma - 3 Prijetnja terorizma - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prijetnja terorizma - 2 Prijetnja terorizma - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prijetnja terorizma - 1 Prijetnja terorizma - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Herbert Reul Galerija 1/6 >>
Njemačka policija spremna je za Europsko nogometno prvenstvo, a pridružile su im se i kolege iz ostalih europskih država. Detalje doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Europol je u dvije velike operacije udario na servere koji šire islamističku propagandu. Mjere sigurnosti pojačane su i u Njemačkoj gdje su stigli policajci iz više država, među njima i hrvatski. 

Alen je u Njemačku stigao s desecima hrvatskih policajca. Kao ispomoć zbog milijuna navijača.

"Glavni zadaci su pružanje potpore svim hrvatskim državljanima kao što to policija radi i na teritoriju Republike Hrvatske“, rekao je Alen Pačić, glasnogovornik MUP-a u Njemačkoj.

Ali, ovo nogometno prvenstvo poseban je izazov.

"Izazov će svakako biti velik broj navijača koji se očekuje tako da u hodu ćemo s njemačkom policijom postupati sukladno operativnim procjenama“, rekao je Pačić.

Uz Alena na ispomoć njemačkim kolegama stiglo je 350 policajaca iz svih zemalja sudionica. Već su pročešljali svaki pedalj stadiona. Puno posla ima i za pse obučene za eksploziv.

"Sada, prije nego što UEFA preuzme stadione, policija još jednom provjerava ima li eksplozivnih naprava ili nekih sumnjivih dijelova i zato se pretražuje svaki kutak“, rekao je Herbert Reul, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije.

Pročitajte i ovo Jurica Jurjević SVI PAMTE PRIJETNJE Što mjere sigurnosti na Europskom prvenstvu znače za Vatrene?

Očekuju gotovo tri milijuna ljudi na stadionima, oko 12 milijuna posjetitelja ukupno. Sigurnosni rizik je velik, u fokusu policije su moguće prijetnje od islamističkog terorizma.

"Još jednom želim naglasiti da je sigurnosna situacija napeta. To se odnosi i na kibernetičku sigurnost i na islamistički terorizam te druga područja. No, mogu također reći da trenutačno nemamo konkretnih naznaka prijetnje u vezi s nogometnim prvenstvom“, rekla je Nancy Faeser, ministrica unutarnjih poslova Njemačke.

Pojačane su kontrole u frankfurtskoj zračnoj luci.

"Svi mi želimo proslaviti miran nogometni festival i stoga nam je cilj odbiti nogometne navijače spremne na nasilje, kao i politički motivirane ljude da im se spriječi ulazak u zemlju“, rekao je Joerg Martienssen, glasnogovornik federalne policije iz Frankfurta.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Nema nade Zelenski poslao poruku Moskvi: "Čak i da ispunimo zahtjeve..."

Europol je pak spriječio širenje islamističke propagande na internetu, srušeno je nekoliko servera povezanih s Islamskom državom.

"Te internetske stranice često sadrže priručnike za stvaranje eksploziva i napade. I propagandu za radikalizaciju i mobilizaciju pojedinaca“, rekao je Jean-Philippe Lecouffe iz Europola.

U Španjolskoj su uhićena devetorica. Širenje svojih ideja omogućili su na 30 jezika. Među državama uključenim u ovu operaciju su i Bosna i Hercegovina i Albanija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene