Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dokaza

Njemačka: Oba osumnjičena za napad na Borussiju nemaju veze s napadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oba osumnjičena za sudjelovanje u napadu na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund najvjerojatnije nisu povezana s ovim terorističkim napadom, objavile su u četvrtak njemačke vlasti.

Jedan osumnjičeni je pušten iz pritvora, dok je drugi zadržan, ali ne zbog napada nego zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država, priopćilo je glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

„Istraga dosad nije pružila dokaze da je osumnjičeni sudjelovao u napadu na autobus Borussije“, priopćilo je glavno državno odvjetništvo.

Jedan od privedenih, 26-ogodišnji Iračanin Abdul Beset A. zadržan je u pritvoru zbog članstva u terorističkoj skupini Islamska država.

Osumnjičeni se najkasnije 2014. pridružio IS-u u Iraku, gdje je preuzeo zapovjedništvo nad jednom postrojbom koja je sudjelovala u otmicama, ucjenama i ciljanim ubojstvima. On je 2015. otišao u Tursku, a početkom 2016. u Njemačku“, stoji u priopćenju. Riječ je o osumnjičenome koji je jučer tijekom dana uhićen u svom stanu u Wuppertalu.

Drugi pritvoreni, 28-ogodišnji Nijemac, pušten je na slobodu. Njemačke službe trenutno provode istragu u svim pravcima, kako prema islamističkim krugovima, tako i prema ekstremnoj ljevici i desnici.

„Zasad se nismo usredotočili samo na jednu političku pozadinu, nego se istraga vodi u svim pravcima“, rekao je jedan predstavnik državnog odvjetništva agenciji Reuters.

Odmah nakon napada u utorak navečer pronađeno je pismo u kojem navodno odgovornost preuzima Islamska država. U isto vrijeme se na internetu pojavilo i pismo u kojem jedna lijeva organizacija preuzima odgovornost za napad.

Pismo na internetu brzo se pokazalo kao lažno, a vezano uz sadržaj pisma pronađenog nedaleko od mjesta eksplozije također su se pojavile sumnje u vjerodostojnost.

Prilikom eksplozije triju eksplozivnih naprava u blizini autobusa s igračima Borussije Dortmund, u utorak navečer lakše je ozlijeđen jedan igrač i jedan policajac iz pratnje. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Ilustracija Porijeklom iz Srbije Dječak (15) u šumi zadavio svoju djevojku: Njegov je otac na Uskrsni ponedjeljak nožem ubio 7-godišnju kćer

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene