Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redateljski duo

Njemačka ministrica šokirala: "Pljeskala sam samo nagrađenom Izraelcu, Palestincu nisam"

Yuval Abraham i Basel Adra
Yuval Abraham i Basel Adra Foto: Afp
Njemačka ministrica kulture izjavila je da je samo pljeskala izraelskoj, ali ne i palestinskoj polovici filmskog dua koji je osvojio jednu od glavnih nagrada na politički nabijenoj ceremoniji zatvaranja Berlinskog filmskog festivala.

Na zatvaranju Berlinskog filmskog festivala nagradu za najbolji dokumentarni film dobili su palestinski redatelj Basel Adra i izraelski novinar Juval Abraham. Njih su dvojica zajedno snimili No Other Land, film koji prikazuje iskorjevnjivanje palestinskih sela na Zapadnoj obali, a zajedno su izašli i na pozornicu kako bi preuzeli nagradu.

Adra je rekao da mu je bilo teško slaviti uspjeh svog filma dok se ljude u Gazi "kolje i masakrira", te je pozvao Njemačku da prekine izvoz oružja u Izrael. Odmah nakon toga, Abraham je osudio "apartheid" zbog kojeg njegov partner tijekom snimanja filma nije uživao ista glasačka prava i slobodu kretanja, iako su živjeli u razmaku od samo 30 minuta, piše The Guardian.

Abraham je završio svoj govor pozivom na prekid vatre u Gazi i na "političko rješenje za okončanje okupacije". Bio je jedan od nekoliko trenutaka u večeri da su filmaši izrazili solidarnost s palestinskim ciljem u sukobu. Masakr koji su počinili Hamasovi militanti 7. listopada spomenut je jednom, u uvodnoj izjavi jedne od direktorica Berlinalea, Mariëtte Rissenbeek, koja je pozvala na oslobađanje izraelskih talaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašan slučaj 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano što je bilo u njima, osuđene 23 osobe

Reakcije političara

U Njemačkoj, gdje je od početka sukoba vlada snažno stala uz izraelsku vladu, političari su brzo osudili događaj. Konzervativni gradonačelnik Berlina Kai Wegner je opisao govore na ceremoniji zatvaranja Berlinalea kao "nepodnošljivu relativizaciju".

"Puna odgovornost za duboku patnju u Izraelu i pojasu Gaze leži na Hamasu", napisao je Wegner na X-u.

Iako pobjednike desetodnevnog filmskog festivala biraju neovisni žiriji sastavljeni od međunarodnih filmskih profesionalaca, oporbeni političari okrivili su i njemačku saveznu povjerenicu za kulturu, političarku stranke Zelenih Claudiu Roth za komentare izrečene na pozornici.

Delegat Kršćansko-demokratske unije (CDU) pozvao je na Rothovu ostavku, dok je političar Slobodne demokratske stranke (FDP) predložio da se povuče državno financiranje filmskog festivala.

Pročitajte i ovo Bivši šef riječkih katoličkih skauta dobio dodanih pet i pol godina zatvora zbog pedofilije vrebao maloljetnicu Bivši šef katoličkih skauta, osuđeni pedofil, dobio dodatnih pet i pol godina zatvora zbog novih zlodjela

Berlinale, jedan od tri velika europska filmska festivala uz Cannes i Veneciju, ove je godine financirala njemačka država s oko 12,9 milijuna eura, otprilike trećinom ukupnog proračuna.

Roth je u ponedjeljak reagirala objavom priopćenja u kojem je izjave na gala svečanosti nazvala "šokantno jednostranima i karakteriziranim dubokom mržnjom prema Izraelu", rekavši da nedostatak spominjanja Hamasovog terorističkog napada "nije prihvatljiv".

Međutim, snimke ceremonije dodjele nagrada dodatno su stavile pritisak na ministricu jer se na njima vidi kako su ona i Wegner na kraju Adrinog i Abrahamova zahvalnog govora pljeskali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krađa u Parizu Iz vlaka nestala torba o kojoj ovise životi tisuća ljudi: "Sadrži osjetljive podatke"

U priopćenju za X u ponedjeljak, Rothov ured pokušao je pojasniti da je njezin pljesak "bio usmjeren prema židovsko-izraelskom novinaru i redatelju Juvalu Abrahamu, koji je govorio u korist političkog rješenja i mirnog suživota u regiji".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene