Policijske patrole kod mjesta gdje je pronađen paket (Foto: AFP)
Policijske patrole kod mjesta gdje je pronađen paket (Foto: AFP) Foto: Afp

Sumnjivi paket pronađen u petak u blizini božićnog sajma u njemačkom gradu Potsdamu nije povezan s terorizmom, nego je dio pokušaja da se ucijeni dostavljačka tvrtka DHL, otkrio je u nedjelju regionalni ministar.


Ministar unutarnjih poslova savezne države Brandenburg Karl-Heinz Schröter rekao je kako je osumnjičeni od DHL-a, dostavljačkog odjela njemačke logističke tvrtke Deutsche Post, na poruci stavljenoj na paket tražio milijune eura.

Vezani članci Policija ispred sjedišta Cambridge Analytice u Londonu (Foto: AFP) Drama u Londonu: U sjedištu Cambridge Analytice pojavio se sumnjivi paket, policija evakuirala zgradu Evakuiran Božićni sajam u Potsdamu (Foto: AFP) Evakuiran Božićni sajam u Potsdamu, u paketu pronađena eksplozivna naprava s čavlima

U paketu se nalazio materijal za izradu bombe, stotinu čavala, neidentificirani prah i metalni cilindar.

Također je sadržavao pismo ucjene napisano u enkripciji QR kodom, otkrio je šef policije Hans-Juergen Mörke.

Sličan paket jednom je dostavljen u istočnom gradu Frankfurtu na Odri, istaknuo je ministar, dodavši da se uređaj tada zapalio pri otvaranju i uništio pismo ucjene.

Mörke je naglasio kako je glavni osumnjičeni u oba slučaja muškarac iz šireg područja Berlina, no nije htio otkriti druge detalje.

Iako se ranije tvrdilo da uređaj nije eksplodirao zbog izostanka detonatora, Schröter je rekao kako je daljnja analiza pokazala da je bila riječ o "veoma opasnom" paketu koji je mogao zadati ozbiljne ozljede.

Upozorio je kako su moguće, čak i vjerojatne slične pošiljke u budućnosti, pa su službenici upozorili korisnike poštanskih usluga da budu oprezni pri otvaranju neočekivanih paketa. (Hina)