Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjasnio se pred sucem

Nigerijac optužen za teroristički ne osjeća se krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nigerijac optužen za pokušaj bombaškog napada na zrakoplov Northwest Airlinesa na letu za Detroit 25. prosinca, u petak se pred američkim sudom izjasnio da 'nije kriv' prema svih šest točaka optužnice.

Umar Faruk Abdulmutalab (23), doveden je u sudnicu s lisicama na rukama i zglobovima nogu, izvijestio je CNN. Bilo je očigledno da trpi bolove od opeklina drugog i trećeg stupnja koje je pretrpio za napada, pa ga je sudac pitao uzima li lijekove. Abdulmutalab je odgovorio da uzima sredstva protiv bolova.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Na pitanje razumije li optužbe odgovorio je potvrdno. Odvjetnica Miriam Seifer u njegovo je ime podnijela negativno očitovanje o krivnji. Saslušanje pred sucem Markom Randonom na saveznom sudu u Detroitu trajalo je 10-ak minuta. U optužnici na sedam stranica, Abdulmutalaba se tereti da je putujući iz Amsterdama za Detroit pokušao uništiti zrakoplov Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade, ubrizgavajući kemikalije u eksploziv skriven u njegovom donjem rublju.

Umjesto detonacije razornog eksploziva PETN, izazvao je njegovo zapaljenje, pri čemu su mu se zapalile hlače i dio sjedala. Putnici su ga svladali i ugasili požar. Ako mu se dokaže krivnja prema najtežoj od šest točaka optužnice - pokušaj uporabe oružja za masovno uništenje, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

>> Osumnjičeni Nigerijac bio je u Jemenu

Abdulmutalab je nakon napada pritvoren u zatvoru Milan u Michiganu, a zbog opeklina je liječen u bolnici. Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida Arapskog poluotoka iz Jemena, gdje je Abdulmutalab bio na obuci. Njegovo pojavljivanje na sudu uslijedilo je dan nakon što je američki predsjednik Barack Obama objavio poduzimanje niza mjera za povećanje učinkovitosti obavještajnog sustava praćenja terorista i jačanje sigurnosti u zračnim lukama i u zrakoplovima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene