Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Zdravstveni dužnosnici u New Yorku pozvali su sve koji to još nisu učinili, da se cijepe protiv dječje paralize, nakon što je u kanalizaciji identificiran taj virus.


"Nalazi otpadnih voda pokazuju da se virus lokalno širi", objavio je Odjel za zdravstvo Grada New Yorka u petak.

U priopćenju se dodaje da dječja paraliza može dovesti do paralize i smrti. Odjel za zdravstvo NYC-a pozvao je one koji žive u gradu da se sada cijepe protiv virusa ako već nisu učinili.

"Budući da dječja paraliza kruži našim zajednicama, jednostavno nema ničeg bitnijeg od cijepljenja naše djece kako bismo ih zaštitili od ovog virusa, a ako ste necijepljena ili nepotpuno cijepljena odrasla osoba, odaberite sada cijepljenje", rekao je povjerenik za zdravstvo NYC dr. Ashwin Vasan.

 

 

Vijest o virusu nađenom u kanalizaciji pojavila se nekoliko dana nakon što je dječja paraliza prvi put otkrivena u obližnjem okrugu New Yorka u kojem je niska stopa procijepljenosti, što je prvi slučaj dječje paralize u SAD-u od 2013. godine, navodi Insider.com.

Bernard Kaić - 1 Epidemiolog Kaić o pojavi opasnog virusa koji izaziva bolest koju smo smatrali iskorijenjenom: "I mi u Hrvatskoj u zadnje vrijeme ispitujemo otpadne vode"

Ilustracija Uzbuna u europskoj zemlji: Pojavio se virus koji su smatrali iskorijenjenim, ugrožena mala djeca

Dječja paraliza se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom te putem kanalizacije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju