Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSMU NOĆ ZAREDOM

Nasilje i neredi u SAD-u ne prestaju: Ubijen umirovljeni policajac, pokušao je spriječiti pljačku, Papa Franjo poziva na pomirenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u Sjedinjenim Državama pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

*Prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD-u ne jenjavaju već osmi dan

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

*Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile

Tijek događanja pratite u nastavku:

13:00 Javnosti se obratila Roxie Washington, bivša partnerica ubijenoga Georga Floyda s kojim ima šestogodišnju kćer Giannu. Više o tome OVDJE. 

12:49 U javnost je procurila navodna snimka na kojoj se čuje razgovor policajaca u kojem sugeriraju da se prosvjednike pregazi. Više o tome OVDJE. 

12:35 U noći na srijedu u 2:30 po lokalnom vremenu ubijen je 77-godišnji umirovljeni policajac. David Dorn upucan je i ubijen tijekom u neredima u St. Louisu, javlja CNN. Ubijen je tijekom pljačke zalagaonice, objavila je policija. Nakon što je čuo da se oglasio alarm, izašao je na teren i pokušao spriječiti pljačku. Imao je petero djece i desetero unučadi.

O njegovoj smrti oglasio se i američki predsjednik Donald Trump.

10:28 Papa Franjo pozvao je na nacionalno pomirenje u SAD-u. Istaknuo je kako su podjednako neprihvatljivi i rasizam i ulično nasilje koje je izbilo u proteklim danima opisujući ga kao samouništavajuće.

Sveti Otac tako se prvi put očitovao o napetostima u SAD-u koje traju već osam noći zaredom zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca. Papa Franjo učinio je to tijekom tjedne audijencije, a tom je pitanju posvetio cijeli dio svog govora na engleskom jeziku. Smrt Georgea Floyda nazvao je "tragičnom" te je dodao kako se moli za njegovu dušu, kao i za sve one koji su ubijeni kao žrtve "grijeha rasizma".

10:00 "Kriza u Sjedinjenim Državama izazvana velikim brojem umrlih od koronavirusa, rastom nezaposlenosti i nasiljem nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda očito će potrajati i izaziva izrazitu zabrinutost", kazao je premijer Andrej Plenković."To nije dobro ni za SAD ni za svijet, a pritom su oni u izbornoj godini", rekao je.

8:40 Prosvjednici u Seattleu koriste kišobrane kako bi se obranili od policije koja protiv prosvjednika koristi sprej za samoobranu, javlja CNN. 

8:21 Bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da ubojstvo Georgea Floyda odražava "šokantan neuspjeh" borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika.

8:00 Oko 1600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

7:00 U New Yorku je uhićeno 200-tinjak prosvjednika, javlja CNN. 

Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa. Stotine su se okupile kraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće, gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.

Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu. "Večeras će se osigurati još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je u utorak glavni državni odvjetnik William Barr.

Ranjeni policajci, tisuće uhićene

Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći. Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima.

Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih. Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala mnoštvo prosvjednika okupljeno u Atlanti. Nakon što je počeo policijski sat, prosvjednici su bacali boce i vatromet prema policiji, a ona je odgovorila suzavcem, piše The New York Post. 

Nacionalna garda pokreće istragu

Na mirnom prosvjedu u Houstonu dio prosvjednika jahao je konje na ulicama grada. U ponedjeljak se prosvjednike pokušalo rastjerati i snažnim udarima vjetra koji stvaraju propeleri helikoptera kojima se preletavalo nisko iznad prosvjednika. Nacionalna garda Columbije priopćila je da otvara istragu o uporabi niskoletećih helikoptera protiv prosvjednika, javlja The New York Post. 

Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa među onima su koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede. Policijski sat uveden je u Kaliforniji, New Yorku, Washingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.

Prosvjedi bjesne više od tjedan dana

Već više od tjedan dana u SAD-u traju nemiri zbog ubojstva crnca Georgea Floyda. Policajac bijelac Derek Chauvin pritiskao mu je koljenom vrat gotovo devet minuta dok Floyd nije izdahnuo.

Neovisna autopsija, koju je zatražila Floydova obitelj, pokazala je da se muškarac ugušio. Chauvin je uhićen i optužen za ubojstvo trećeg stupnja. Otpuštena su trojica njegovih kolega umiješana u slučaj.

Minnesota je u utorak podnijela tužbu za kršenje građanskih prava protiv policije Minneapolisa, rekao je guverner Tim Walz. "Biti crnac ne smije biti smrtna presuda", rekao je Walz.

Pokret se proširio izvan granica SAD-a

Ubojstvo Floyda izazvalo je prosvjede i izvan Sjedinjenih Država, od Amsterdama do Nairobija, koji su ukazali na problem rasizma i u tim gradovima, a pokretu "Black lives matter" pridružili su se brojni europski i afrički gradovi.

Mirni prosvjednici upozorili su na društvenu nejednakost i institucionalni rasizam koji proizlaze iz kolonijalne prošlosti Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

"Ako vjerujete da u Nizozemskoj nemamo problem s rasizmom, okrenite se i krenite kući", rekla je Jennifer Tosch iz Black Heritage Amsterdam Tours okupljenima u Amsterdamu.

U Londonu je prosvjednik nosio transparent "Velika Britanija nije nevina". U Berlinu je oko 2000 ljudi prosvjedovalo ispred američkog veleposlanstva, a dvojica nogometaša Bundeslige u ponedjeljak su nosila majicu s natpisom "Pravda za Georgea Floyda".

U Istanbulu se više od 50 prosvjednika sukobilo s policajcima, a najmanje petero ih je privedeno. Ispred američkog veleposlanstva u Nairobiju prosvjednici su držali transparente "Život crnca je vrijedan" i "Zaustavite izvansudska ubojstva". Planiraju se prosvjedi i u Gambiji, Britaniji, Španjolskoj i Portugalu.

Ne podržavaju svi prosvjed

No nisu svi u Europi na strani prosvjednika. Španjolska desničarska stranka Vox i nizozemska protuislamska Slobodarska stranka nazvali su prosvjednike teroristima i podržali američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Izražavamo podršku Trumpu i Amerikancima koji gledaju kako im naciju napadaju ulični teroristi koje podupiru progresivni milijunaši", objavljeno je na profilu stranke na Twitteru. "Napadaju Bijelu kuću. Ovo nije prosvjed, nego anarhija terorista Antife", tvitao je nizozemski političar Geert Wilders.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene