Ruski predsjednik Vladimir Putin brani se od optužbi da je vlasnik imanja na obali Crnoga mora vrijednog milijardu i 370 milijuna dolara. Oporbeni aktivist Aleksej Navaljni tvrdi kako kompleks u kojem dominira raskošna palača za Putina financiraju ruski oligarsi. Navaljni je sve objavio u dokumentarnom filmu koji Putin naziva pranjem mozga.

Galerija


Najluksuznije imanje na svijetu sagrađeno zahvaljujući najvećem mitu u povijesti. Novim Versaillesom ili Zimskim dvorcem nazvao je posjed s raskošnim dvorcem Aleksej Navaljni, oporbeni aktivist i najglasniji kritičar ruskog predsjednika.

Vezani članci Policija vrši pretrese Priveden brat Alekseja Navaljnog: "Puno teškaša u maskama. Počeli su razbijati vrata" Prosvjed za Alekseja Navaljnog Više od 2000 uhićenih na prosvjedima za Navaljnog. Šef europske diplomacije: ''Razgovarat ćemo o daljnim koracima''

"Najtajniji i najčuvaniji objekt u Rusiji, bez pretjerivanja. Ovo nije ladanjska kuća, nije dača, nije rezidencija - ovo je cijeli grad ili čak kraljevstvo. Ima nesavladive ograde, vlastitu luku, čuvare, crkvu, kontrolu svih prilaza, zonu zabrane letenja i čak vlastitu graničnu kontrolu. To je prava zasebna država unutar Rusije i u toj državi je jedan i nezamjenjivi kralj – Putin", rekao je Aleksej Navaljni, oporbeni aktivist.

Uz samu palaču su arboretum, staklenik, vinogradi, helidromi, podzemno klizalište za hokej, pomoćne zgrade za osoblje pa čak i amfiteatar. Navaljni kaže da je imanje na prostoru nešto manjem od jednog četvornog kilometra, ali ga okružuje teritorij od čak sedam tisuća četvornih kilometara u vlasništvu Savezne sigurnosne službe.

"Kada pogledate unutra, shvatit ćete da je predsjednik Rusije psihički bolestan. Opsjednut je bogatstvom i luksuzom", dodaje Navaljni.

Navaljni je objavio i tlocrt dvorca, fotografije unutrašnjosti i 3D modele prostorija za koje kaže da su vjeran prikaz stvarnih. Unutra su kockarnica, pozornica, klizalište, bazen, turske kupelji, sobe za masažu, knjižnica, gimnastička dvorana, a glavna spavaća soba prostire se na 260 četvornih metara.

"O tim informacijama razgovara se više od deset godina. Sada su iskoristili priliku, sve su kompilirali i odlučili s tim materijalima isprati mozak našem narodu", rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Putin kaže da je pogledao tek neke dijelove dokumentarnog filma i da ništa od prikazanoga nije u njegovu vlasništvu.

"Od svega što sam tamo vidio, jedino što me zanima je pravljenje vina, ali ne kao posao, nego kao vrsta aktivnosti. Mislim da je to dobra i plemenita aktivnost", kaže Putin.

Navaljni u filmu kaže da su luksuznu palaču platili milijarderi bliski Putinu. Ruski predsjednik na to kaže da neki zaista jesu njegovi prijatelji, dok ostale ne poznaje jer ga izbjegavaju da ne bi završili pod sankcijama.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr