Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO će proučiti kandidature peterih zemalja, u trenutku kada razmišlja o novom širenju na Istok koje bi trebalo učvrstiti stabilnost na Balkanu, ali bi moglo i povećati napetost s Rusijom.


Ministri vanjskih poslova NATO-a na susretu u Bruxellesu će procijeniti spremnost jadranskih zemalja - Hrvatske, Albanije i Makedonije - te Ukrajine i Gruzije, na njihovu putu prema ulasku u zapadni vojni savez. 

Vezani članci Slika nije dostupna Pentagon: Hrvatska, Makedonija i Albanija spremne za NATO Slika nije dostupna Hrvatska, Albanija i Makedonija ispunile uvjete za NATO

Diplomati predviđaju da bi Hrvatska na summitu u travnju mogla dobiti pozivnicu za ulazak u NATO.

Gruzija i Ukrajina mogu se u najbolju ruku nadati da će im se ponuditi takozvani "Akcijski plan za članstvo" koji je priprava za kasniji ulazak, premda zapadne europske zemlje, među kojima Njemačka i Francuska, sumnjaju da su spremne i za to.

Premda Rusija ne može blokirati ulazak novih zemalja u NATO, saveznici su svjesni da produbljenje veza s Ukrajinom i Gruzijom, bivšim sovjetskim republikama, može dodatno pokvariti odnose s Moskvom koji su ionako prenapeti nakon odcjepljenja Kosova od Srbije koje je Zapad podupro.

Politička napetost na NATO-ovu istočnom krilu popustila je u srijedu, kada su se Ukrajina i Rusija dogovorile o ponovnoj uspostavi isporuke plina Ukrajini, čime će spriječiti mogući prekid u dopremi plina zapadnoj Europi.