Napad u Etiopiji
Napad u Etiopiji Foto: Afp

Sukob između Narodne oslobodilačke fronte Tigray (TPLF) i središnje vlade u Adis Abebi odnosi sve više civilnih žrtava. U posljednjem napadu na tržnicu ozlijeđeno je najmanje 180 ljudi, a 64 je izgubilo život.


Glasnogovornik vojske tvrdi da im su mete bile pobunjeni borci te ustraju u tome da nema civilnih žrtava već da su ranjeni i ubijeni bili pobunjenici u civilnoj odjeći.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

UN je pozvao na hitnu istragu napada koji su se dogodili brojanja glasova nakon izbora koji su se održali u ponedjeljak. Zbog konflikta koji traje u tom području od studenog, a posljednih dana su se intenzivirali, izbori u toj regiji nisu održani.

Kako piše The Guardian premijer Abiy Ahmed poslao je vojsku u studenom kako bi ugušili pobunjenike.

Papa "sa strahom" prati sukob u Etiopiji

Papa Franjo je istaknuo u četvrtak da "sa strahom" prati sukob u etiopskoj regiji Tigreyu koji se ovih dana opet pogoršao.

"Sa strahom pratim prilike nakon izbijanja sukoba u regiji Tigreyu u Etiopiji, svjestan da obuhvaća i susjednu Eritreju", komentirao je poglavar Katoličke crkve primajući u četvrtak u Vatikanu članove ROACO-a, tijela za pomoć Istočnim Crkvama.

U toj zemlji "razlike između etničkih skupina i borba za vlast koja iz toga proistječe, postale su sustavne", uputio je kritiku pozivajući na bratstvo.

Etiopska vojska je u utorak izvela zračni udar na selo Togogu, u regiji Tigreu, što je osudila međunarodna zajednica.

Očevidci i liječnici izvijestili su o brojnim civilnim žrtvama na tamošnjoj tržnici. Vojska je u četvrtak priopćila da je napad bio uperen protiv pobunjeničkih boraca.

Sveti Otac je ujedno opetovao da sanja o miru između Izraelaca i Palestinaca, izrazivši žaljenje zbog toga što "prečesto, pa tako i nedavno, nebo para streljivo koje sije uništenje, smrt i strah".

Papa, koji je rođen u Argentini, treba 1. srpnja u Vatikanu primiti vođe libanonskih kršćanskih zajednica kako bi razmišljali i molili za "mir i stabilnost" u toj zemlji.