Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hamas pozvao na 'Dane gnjeva'

Nastavlja se ofenziva na Gazu, 1.105 mrtvih Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska nastavila je u noći na petak, 21. dan zaredom, ofenzivu na Pojas Gaze, dok se poduzimaju sve veći napori za diplomatsko rješenja krize, a Jeruzalem se priprema za moguće nerede novog 'Dana gnjeva' na koji je pozvao Hamas.

Tijekom noći na petak izraelsko vojno zrakoplovstvo gađalo je 40 ciljeva u Pojasu Gaze, a izraelski vojnici vodili su ulične bitke u gradu Gazi. Izraelska vojska priopćila je kako je među ciljevima bila džamija s podzemnim ulazom u tunel u kojem se nalazilo skladište oružja, kao i bacač raketa spreman za paljbu, javlja agencija AP. Jutros sse situacija, kako javljaju agencije pozivajući se na informacije stanovnika Gaze, donekle smirila i paljba je utihnula.

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor'' Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Diplomatski napori na svim se stranama ubrzavaju i pojačavaju. Glavni izraelski pregovarač Amos Gilad treba se  vratiti u Kairo na razgovore o egipatskom planu prekida vatre u pojasu Gaze, navela je vlada. Gilad se u četvrtak navečer bio vratio u Izrael kako bi izvijestio državni vrh o tijeku pregovora i s novim instrukcijama u petak nastavio razgovore u Kairu. Prema izraelskim i zapadnim izvorima, Izrael je odbio neke od uvjeta koje je odredio Hamas u svom prijedlogu primirja u Pojasu Gaze od četvrtka navečer, uključivo trajanje primirja i Hamasov prijedlog tko će upravljati graničnim prijelazima.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u Washingtonu će zaključiti dogovor o sprečavaju krijumčarenja oružja između Egipta i pojasa Gaze. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je proveo noć u Jeruzalemu, danas bi u Ramalahu na Zapadnoj obali trebalo razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i drugim dužnosnicima. Ubrzanje diplomatskih napora uslijedilo je nakon jednog od borbeno najžešćih dana u dosadašnjoj izraelskoj ofenzivi na Gazu. U četvrtak su izraelske snage ubile Hamasovog šefa sigurnosti u Gazi, bombardirale kompleks UN-a i prodrle najdublje u Gazu dosad, ušavši u kopnene borbe s lokalnim Hamasovim militantnima nadomak samog središta Gaze. 

Ubijeno 1.105 Palestinaca

Planuo je požar u bolnici u Gazi, a pogođene su i dvije visoke zgrade u kojima su smješteni međunarodni mediji. Hamas je najavio osvetu za ubojstvo Saida Saima, šefa sigurnosti u Gazi, te pozvao Palestince da u petak ponovno anti-izraelskim manifestacijama obilježe novi 'dan gnjeva'. U Jeruzalemu je policija zbog toga u stanju najviše pripravnosti, a na ulicama su raspoređena vojna i policijska pojačanja. U izraelskoj ofenzivi na Pojas Gaze do petka je ubijeno 1.105 Palestinaca, među kojima 355 djece i 100 žena, a 5.130 ljudi je ranjeno, prema podacima hitne službe Gaze. Trinaest Izraelaca, među kojima tri civila, poginuli su od početka ofenzive 27. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene