Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguć sporazum

Napredovali su, no...: SAD požuruje Iran da donese "tešku odluku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrebno je riješiti nekoliko teških pitanja.

Iranski nuklearni sporazum je moguć ako Iran donese potrebnu "tešku odluku", no u protivnom Sjedinjene Države spremne su prekinuti pregovore, rekao je u nedjelju američki državni tajnik John Kerry u Beču.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Iran i Sjedinjene Države "istinski su napredovale" prema nuklearnom sporazumu, no nekoliko teških pitanja treba riješiti, rekao je Kerry novinarima pred sjedištem Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je objavila da pomoćnici direktora agencije Yukije Amana u nedjelju navečer putuju u Teheran kako bi razgovarali o tim pitanjima.

"Zapravo smo ostvarili istinski napredak, ali nismo u nekoliko najtežih pitanja", rekao je Kerry novinarima u Beču gdje od 26. lipnja svakodnevno pregovara s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

"Ako se tešku odluke donesu u idućih nekoliko dana, brzo, možemo imati sporazum ovaj tjedan", citira Kerry agencija Reuters.

Iranski nuklearni pregovori idu preko dogovorenog roka

"Ako ne postignemo sporazum i budemo li suočeni s apsolutnom nepopustljivošću i nespremnošću za dogovor o stvarima koje su nam važne (američki predsjednik Barack) Obama je uvijek govorio da smo spremni prekinuti pregovore", rekao je Kerry

"Nismo nikada bili tako blizu sporazumu, no upravo na ovoj točki, pregovori mogu ići u jednom ili u drugom smjeru", rekao je Kerry prije sastanka s kolegama iz drugih svjetskih sila i Irana.

Pregovarači su načelno zadali rok do 7. lipnja za završetak pregovora.

Drugi ministri iz skupine P5+1 (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Njemačka), povremeno su sudjelovali u razgovorima zadnjih devet dana no očekuje se njihov dolazak u nedjelju navečer u Beč.

Iran i velike sile mjesecima pregovaraju o načelno jednostavnom, ali u pojedinostima izuzetno složenom pitanju: kako pod međunarodni nadzor staviti iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Iranu.

Agencija IAEA treba biti jamac provedbe sporazuma jer je zadužena provjeravati iranska nuklearna postrojenja i Vijeće sigurnosti UN-a izvještavati poštuje li Teheran sporazum. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene