Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI RASTU

Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, dignuti kineski borbeni zrakoplovi: "Ovi su potezi poput igranja vatrom, iznimno su opasni"

Aktualno Galerija Nancy Pelosi Nancy Pelosi Foto: Afp Avion kojim je doputovala Nancy Pelosi Avion kojim je doputovala Nancy Pelosi Foto: Afp Avion kojim je doputovala Nancy Pelosi Avion kojim je doputovala Nancy Pelosi Foto: Afp Nancy Pelosi na Tajvanu Nancy Pelosi na Tajvanu Foto: Afp +2 Nancy Pelosi na Tajvanu Galerija 1/7 >>
Posjet predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu izazvao je žestoke kineske osude, dok su se istodobno četiri američka ratna broda, uključujući nosač zrakoplova, pozicionirala u vodama istočno od tog otoka u sklopu "rutinskog" raspoređivanja.

Nancy Pelosi sletjela je u utorak na Tajvan unatoč upozorenju Pekinga da svaki američki političar koji posjeti tu otočnu državu "neće dobro završiti ako se igra vatrom". Njezin zrakoplov sletio je u Taipei u 22:45 po lokalnom vremenu, a dok se približavao, kineski borbeni zrakoplovi Su-35 okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog tjesnaca, izvijestili su lokalni mediji.

Pročitajte i ovo Vojni brodovi kod Tajvana "novo normalno" Kina nastavila s vojnim vježbama: "Ovo je upozorenje Sjedinjenim Državama i Tajvanu" Turisti prate kineski helikopter Iz minute u minutu Kineske balističke rakete pale u japansku isključivu gospodarsku zonu? Tajvanska vojska u punoj pripravnosti

Pelosi i članovi njezina izaslanstva, zastupnici Demokratske stranke sastali su se s tajvanskim ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom i Sandrom Oudkirk, ravnateljicom Američkog instituta na Tajvanu, koji de facto služi kao američko veleposlanstvo.

Posjet je realiziran unatoč žestokom protivljenju Pekinga, koji polaže pravo na suverenitet nad tim otokom te u dogledno vrijeme kani preuzeti upravu na teritoriju Tajvana.

Reakcija Kine

Kina je ubrzo nakon dolaska visoke američke dužnosnice osudila "ekstremno opasan" stav Sjedinjenih Država. 

"Sjedinjene Države (...) pokušavaju iskoristiti Tajvan da bi obuzdale Kinu", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da Washington "i dalje iskrivljuje i zamagljuje načelo o jednoj Kini kako bi intenzivirao svoje službenu razmjenu s Tajvanom i da bi potaknuo separatističke aktivnosti Tajvana i želju za neovisnošću. Ovi su potezi poput igranja vatrom i iznimno su opasni".

Pelosi je istovremeno na Twitteru izdala kratko priopćenje.

"Posjet naše delegacije Tajvanu potvrđuje američku predanost podršci tajvanskoj vibrantnoj demokraciji. Naši razgovori s tajvanskim vodstvom još su jedna potvrda naše podrške našim partnerima i služe promicanju naših zajedničkih interesa, što uključuje i unapređivanje slobodne i otvorene indopacifičke regije. Američka solidarnost s 23 milijuna stanovnika Tajvana danas je važnije nego ikada, u trenutku kada je svijet suočen s izborom između autokracije i demokracije. 

Naš posjet je jedan u nizu posjeta delegacija Kongresa i ni na koji način nije u kontradikciji s dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država", navedeno je između ostalog u kratkom priopćenju.

 

Na Tajvanu, odbjeglom otoku koji Kina smatra svojim i jača pritisak za povratkom pod svoju upravu, Pelosi se u srijedu treba sastati s dužnosnicima među kojima je i predsjednik Tsai Ing-wen, doznaje Reuters iz upućenih izvora.

Opasne najave

Kina je u utorak najavila "ciljano djelovanje" svoje vojske kao odgovor na posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu koji pojačava napetost između dviju država.

Svrha vojne operacije je "odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te odlučno spriječiti upletanje izvana i separatističke pokušaje usmjerene prema 'neovisnosti Tajvana' ", rekao je Wu Qian, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

"Ovo su rutinska raspoređivanja" 

Nosač USS Ronald Reagan prošao je Južnokinesko more i nalazi se u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina te južno od Japana, potvrdio je Reutersu u utorak dužnosnik američke mornarice.

USS Reagan, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom USS Antietam i razaračem USS Higgins.

"Iako su u stanju odgovoriti na bilo koji slučaj, ovo su normalna, rutinska raspoređivanja", rekao je anonimno jedan dužnosnik, dodavši da ne može komentirati točne lokacije.

Dužnosnik američke mornarice rekao je da je amfibijski jurišni brod USS Tripoli također u tom području u sklopu raspoređivanja, koje je započelo početkom svibnja, iz matične luke San Diego.

Pelosi je dugogodišnja kritičarka Kine, a Reutersovi izvori dodaju da se SAD neće prestrašiti kineskim "zveckanjem oružja" tijekom posjeta.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i posjet Pelosi smatra za američku provokaciju.

U utorak ujutro bilježi se aktivna prisutnost kineskih vojnih zrakoplova i brodova, u blizini središnje crte tjesnaca.

U pripravnosti su i tajvanski zrakoplovi. Tajvansko ministarstvo obrane "pojačalo" je svoju razinu borbene pripravnosti od utorka ujutro do četvrtka u podne, izvijestila je u utorak službena tajvanska novinska agencija CNA pozivajući se na neimenovane izvore.

U jugoistočnom kineskom gradu Xiamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primijetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu.

Reuters ih nije još verificirao.

Kineski društveni mediji vrvjeli su od zebnje zbog potencijalnog sukoba i domoljubnog žara zbog mogućnosti ujedinjenja s Tajvanom.

Neki regionalni vojni analitičari kažu da pojačano raspoređivanje snaga u vrijeme napetosti povećava rizik od sukoba, čak i ako ga nijedna strana ne želi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene