Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se bura

VIDEO Požari kod Šibenika pod kontrolom, cijelu noć na terenu ostaje 70 vatrogasaca: "Dali smo sve od sebe"

Aktualno Galerija Požar u Dalmaciji - 2 Požar u Dalmaciji - 2 Foto: Čitatelj Požar u Dalmaciji - 1 Požar u Dalmaciji - 1 Foto: Čitatelj +0 Požar u Dalmaciji Galerija 1/3 >>
U okolici Šibenika u utorak su u kratkom vremenskom razmaku buknula tri požara. Vatrogascima su tijekom popodneva u gašenju pomagali i kanaderi. Nekoliko naselja je ostalo bez struje.

 

  • Buknula su tri požara u kratkom vremenskom roku
  • Na terenu su izašle sve raspoložive snage
  • Bez struje su ostala naselja Jadrija, Bogdanovići i Srima te pola Murtera
  • Buknuo je požar i na otoku Braču
  • Kanaderi su se predvečer vratili u bazu
  • 70 vatrogasaca ostaje na terenu cijelu noć

Situaciju iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:50 Tri požara koja su buknula kod Šibenika - stavljena su pod kontrolu. Požare su gasile zračne snage i više od stotinu vatrogasaca. Vatra je došla na tek nekoliko metara od pojedinih kuća, ali svi su objekti obranjeni. Opožareno je oko 400 hektara, a vatrogasci na terenu ostaju cijelu noć. 

"Nemamo nigdje otvorene vatre, ima još tih žara, vrućih tocaka. 70 vatrogasaca će ostati cijelu noć. Očekujemo buru noćas, ali nadamo se da će sve proći u najboljem redu", rekao je za Večernje vijesti Nove TV Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

"Dali smo sve od sebe, dosta teški uvjeti, pogotovo što je tu Jadranska magistrala, žila kucavica cestovnog prometa. Županija presječena na dva dijela, zaustavljen promet i kompletni zapadni dio bez struje", dodao je. 

"Velik dio terena je nepristupačan za vatrogasna vozila zbog uskih šumskih puteva, a od samog početka požara vjetar je tijekom dana 50 puta mijenjao situaciju pa je bilo dosta teško", rekao je nešto ranije Dukić.

20:45 Dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica koja su se tijekom popodneva spojila u jedan nisu lokalizirana niti su još pod kontrolom vatrogasaca, ali objekti nisu ugroženi, doznaje se u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Većina vatrogasnih snaga koje su angažirane u Šibensko-kninskoj županiji su upravo na tom požarištu. Zaustavljeno je širenje prema Jadriji, požar nije prešao Jadransku magistralu, a ono što je najbitnije nema ozlijeđenih vatrogasaca.

U županiji još gori na području Podi kod šibenske Dubrave, no taj je požar pod nadzorom vatrogasaca.

20:31 Požar između Bola i Murvice na Braču, koji je buknuo u utorak poslijepodne, lokaliziran je u predvečernjim satima, a tijekom noći na požarištu će dežurati skupina vatrogasaca, izvijestili su iz Županijskoga vatrogasnoga operativnog središta u Splitu.

Opožareno je oko tri hektara trave i niskog raslinja, ali vatra nije prijetila kućama, rekli su vatrogasci. Požar je gasilo 36 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila, a iz zraka je pomagao helikopter Ministarstva obrane.

19:57 S požarišta su se udaljile sve zračne snage, otvorena je cesta od Jadranske magistrale prema Srimi te je ostala zatvorena još jedino cesta D-27, tzv. benkovačka cesta prema Gaćelezima, javlja policija.

19:27 Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik u Dnevniku Nove TV razgovarao je s reporterkom Sanjom Jurišić.

"Trenutačno je situacija puno bolja nego prije sat vremena, otvorene vatre trenutačno nema, no s obzirom na vjetar i dalje smo na oprezu", rekao je i dodao da je vjetar tijekom cijelog dana bio problem.

"Problem su bile i duge kolone, pozivam građane na strpljenje, ceste su otvorene, svi objekti koji su se nalazili u maslinicima su obranjeni, nemamo podataka da je neki objekt izgorio", dodao je.

Navodi da kanaderi uskoro odlaze s obzirom da se spušta mrak. "110 vatrogasaca koji su tu moraju ući na rubne dijelove, s obzirom da je velika površina, to će biti problematično, morat će pješke opkoliti ovaj prostor", kazao je.

Krivac za požar 13. srpnja koji je šokirao taj kraj nije se još našao. Slučajno ili ne - požarni obrazac bio je isti - bukne nekoliko požara u vrlo kratkom razmaku.

"Uvijek je problem kad se vatrogasci razvuku na više mjesta. Bila su na tri mjesta. To je problem kad se postrojbe moraju dijeliti pa posvuda fali ljudi, no uspjeli smo se ekipirati i staviti požar pod kontrolu", rekao je Milošević i dodao kako misli da je uzrok požara ljudski faktor.

"Mislim da je ljudski faktor, uvijek je na ovaj ili onaj način. Nama slijedi mukotrpna borba na rubnim dijelovima tijekom cijele noći gdje će svi vatrogasci biti tu do jutra", naveo je.

Lučka kapetanija apelirala je na vlasnike brodica da maknu plovila kako bi kanaderi mogli po vodu.

"Pilotima strašni problem predstavljaju jedrilice, skuteri, brodovi, neodgovorni ljudi koji se ponašaju tako da dovode u opasnosti i letjelice i pilote i sami sebe", rekao je Milošević.

Na dva požara kod Vodica izgorjelo je između 350 i 400 hektara, u Dubravi oko osam hektara.

19:19 Požar u Dubravi stavljen je pod kontrolu, kuće su obranjene i na Srimi i na Jadriji, ali vatrogasci i dalje ostaju na terenu. Vatra je došla tek nekoliko metara od pojedinih kuća.

"Umoran, previše. Na sve strane letimo, više ne znam gdje mi je glava, gdje rep", kazao je jedan od vatrogasaca Mario Živković. Dodaje da je na terenu bilo: "zafrkano, kao i svaki put, zafrkano, svaki put sve gore i gore. Čekamo kišu i onda će biti bolje".

19:10 U 18:56 sati za sva vozila otvorena je cesta Podi-Dubrava, javlja policija.

18:34 Požar koji je u utorak popodne buknuo između Bola i Murvice na otoku Braču gasi 36 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila, angažiran je i helikopter Ministarstva obrane, a vatra ne ugrožava kuće, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog središta u Splitu.

Jedan helikopter Mi-8 MTV1 angažiran je na gašenju požara na požarištu Bol-Murvica na otoku Braču, objavilo je Ministarstvo obrane.

18:30 Na području PU šibensko-kninske još uvijek su aktivni požari koje na području prema Srimi i Jadriji osim zemaljskih gase i zračne snage. Treći požar je na području Dubrave gdje je situacija povoljnija, ali još nije proglašen lokaliziranim, javlja policija.

Zbog povoljnije situacije otvorena je dionica Jadranske magistrale od Šibenskog mosta prema Vodicama i prema Jadriji dok su i dalje zatvorene cesta prema Srimi, Podi-Dubrava i tzv. Benkovačka cesta.

18:25 Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) izvijestila je u utorak predvečer kako je požar na području Podi kod šibenske Dubrave pod nadzorom vatrogasaca te je jedan dio snaga usmjeren na gašenje požara na Vodičkoj obilaznici.

Uz vatrogasce kojih je na ovom požaru 74 s 26 vozila, požar gase četiri kanadera i tri Air Tractora, priopćila je HVZ.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević prije je izjavio da su u gašenju dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica i jednog u blizini industrijske zone Podi kod šibenske Dubrave angažirane sve raspoložive županijske vatrogasne i zračne snage.

Istaknuo je kako su požari na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Srimu i Jadriju, teži i problematičniji za gasiti te imaju problema s vjetrom i promjenjivim smjerovima. Jadranska magistrala je zatvorena, kao i neke ceste.

18:07 U gašenju požara na šibenskom području sudjelovala su četiri kanadera i tri Air Tractora.

Jedan od kanadera privremeno je bio onesposobljen jer mu je vidljivost smanjila ptica koja se zabila u vjetrobransko staklo, ali ponovno se vratio u gašenje, istaknuli su iz HVZ-a.

17:16 Bez struje su ostala naselja Jadrija, Bogdanovići i Srima te pola Murtera, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

17:04 Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kazao je da su kuće u Bogdanovićima obranjene.

"Dva požara su se spojila u jedan, on prijeti Jadriji, a ide noć. Dok su tu kanaderi, ne treba se bojati", rekao je Mileta.

"Srima je mirna, Dubrava je pod kontrolom, prije pet minuta dobili smo dojavu o još jednom požaru kod Sokolarskog centra", dodao je i naveo kako se provjerava istinitost dojave.

"Oni koji su na Jadriji, neka ostanu u kućama i vikendicama i nek ih zalijevaju, gume nek im budu u ruci i u slučaju potrebe - nek pomognu vatrogascima u gašenju sovjih objekata", rekao je Mileta.

17:02 Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić kazala je da je požar u šibenskoj Dubravi pod kontrolom, za razliku od požara kod Vodica.

"Požar gasi više od stotinu vatrogasaca i sve raspoložive zračne snage, policija neda ljudima dalje od Šibenskog mosta", navela je.

16:55 Požar u Dubravi kraj Šibenika gase kanaderi i zemaljske snage vatrogasaca

16:46 Zbog novog požara kod Šibenika zatvorena vodička zaobilaznica.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je da je požar prema Podima pod kontrolom, za razliku onog kod Vodica.

"Vjetar je opet promijenio smjer, krenula je bura i širi požar. Sve raspoložive snage su na terenu, ima ih dovoljno zasad, nema ugroze i ne treba pojačavati snage"", dodao je.

16:27 Radio Šibenik objavio je na Facebooku video požara.

16:15 Lučka kapetanija je zabranila plovidbu između luke Šibenik i Šibenskog mosta kako bi osigurala koridor za kanadere koji gase požar. Požari su se spojili u jedan.

16:00 Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić javlja kako je vatra u zaseoku Bogdanovići krenula prema kućama.

15:51 Gašenje požara koji haraju Dalmacijom bilo bi lakše da dio od ukupno 12 protupožarnih zrakoplova, usred sezone, nije na remontu. Više o tome čitajte >>OVDJE i >>OVDJE

15:49 Pogledajte kanadere u akciji

15:35 Požar na magistrali trenutno gase 102 vatrogasca, 4 kanadera i 3 air tractora, priopćeno je iz županijskog Centra 112.

15:13 Milošević je istaknuo kako su požari na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Srimu i Jadriju, trenutno teži i problematičniji za gasiti.

Požar u Dalmaciji - 2 Požar u Dalmaciji (Foto: Čitatelj)

"Jadranska magistrala je zatvorena, kao i pristupne ceste prema Srimi i Jadriji. Zatražili smo i zatvaranje benkovačke ceste, imamo problema s vjetrom i promjenjivim smjerovima, požari su još aktivni i problematični", rekao je Milošević.

Vatrogasci, dodao je, aktivno brane nekoliko poljskih objekata i vikendica, a za sada nijedan objekt nije stradao.

Istaknuo je kako su na požarištima raspoređene sve raspoložive vatrogasne i zračne snage u županiji.

Nina Francetić iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) potvrdila je da u gašenju tih požara sudjeluju dva kanadera, dva Air Tractora, 61 vatrogasac i 22 vatrogasna vozila.

U gašenju požara kod šibenske Dubrave, u blizini industrijske zone Podi, sudjeluje 38 vatrogasaca, 12 vatrogasnih vozila i dva kanadera, dodala je.

Milošević je ocijenio da je na tom požarištu trenutna situacija nešto povoljnija nego na Jadranskoj magistrali.

14:39 Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić javila je kako policij:a zatvara benkovačku cestu, a zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević kazao je da je požar u Dubravi donekle pod kontrolom. "Ova dva kod Srime i Jadrije, ne znam što bi rekao, loša je situacija. Kanaderi ako izvuku, izvuku".

Ministarstvo obrane objavilo je da je na teren poslan i četvrti kanader.

Pročitajte i ovo Kanaderi na remontu - 6 gdje su protupožarne letjelice? Umjesto na požarištu - zapeli na remontu: "Nije normalno da je netko na godišnjem, a onda je u Austriji..."

Zbog nesmetanog rada vatrogasaca za promet su zatvorene dionice ceste D-8 Jadranska magistrala, od skretanja na benkovačku cestu do kraja vodičke obilaznice i dionica Podi-Dubrava.

Iz Vatrogasne postaje Šibenik potvrđeno je da se radi o požaru koji gori uz samu cestu, rekao je za DNEVNIK.hr zapovjednik Goran Kević. U pomoć vatrogascima ranije su poslana tri kanadera. Dva su gasila požare kod Vodica, jedan kod skretanja za Jadriju, a jedan u industrijskoj zoni Podi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVJETI SU EKSTREMNI Šef vatrogasaca upozorava: "Prijete nam katastrofalni požari, moramo promijeniti taktiku"

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić Počast diljem Hrvatske VIDEO Sirene se posljednji put oglasile za Gorana Komlenca: "Zajedno smo rasli, ponikli, svaku nedjelju bili skupa..."

Divlja i požar na granici s Crnom gorom, doznajemo. Zatvara se granični prijelaz Vitaljina, a na terenu su vatrogasci JVP-a Konavle.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene