Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pitanju milijarda

NA ULICAMA ZBOG NEČUVENE PRIJEVARE 'Ostat ćemo ovdje do kraja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moldavci su se okupili u središtu glavnog grada u najvećim prosvjedima u povijesti.

Deseci tisuća Moldavaca okupili su se u nedjelju u središtu glavnog grada Kišinjeva u najvećim uličnim prosvjedima u povijesti, zahtijevajući ostavku predsjednika države Nicolaea Timoftija i prijevremene izbore zbog bankovne prijevare od milijardu dolara koja je narušila životni standard građana.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi"

Po policijskim podacima, u središtu Kišinjeva okupilo se između 35 i 40 tisuća ljudi, iako organizatori iz nove Građanske platforme DA tvrde da ih je triput više.

Uz uzvike - "Pobjeda! Vratite milijardu natrag!" - prosvjednici zahtijevaju ostavku Timoftija i prijevremene predsjedničke izbore, ali izravne, jer je predsjednika dosad birao parlament.

Također zahtijevaju ostavke članova uprave Središnje banke i Državnog odvjetništva, a njihovi će predstavnici te zahtjeve u obliku pisane rezolucije predati premijeru Valeriuu Streletsu, s kojim se trebaju sastati večeras.

NEMA SKRIVANJA Otkrivamo na koji način funkcionira ured koji 'lovi' velike igrače

"Ostat ćemo ovdje do kraja, dok svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni", rekao je s pozornice jedan od vođa prosvjeda, odvjetnik Andrei Nastase. Neki sudionici prosvjeda već su počeli postavljati šatore na glavnom kišinjevskom trgu.

U nečuvenoj prijevari koja je otkrila posvemašnju korupciju i moć oligarha u toj zemlji s 3,5 milijuna stanovnika, iz bankovnog sustava nestala je milijarda dolara, što je oko osmine moldavskog bruto nacionalnog dohotka.

Prijevara je uzrokovala nagli pad vrijednosti nacionalne valute leva, snažno povećala inflaciju i narušila životni standard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene