Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moldavci su se okupili u središtu glavnog grada u najvećim prosvjedima u povijesti.


Deseci tisuća Moldavaca okupili su se u nedjelju u središtu glavnog grada Kišinjeva u najvećim uličnim prosvjedima u povijesti, zahtijevajući ostavku predsjednika države Nicolaea Timoftija i prijevremene izbore zbog bankovne prijevare od milijardu dolara koja je narušila životni standard građana.

Vezani članci Novac (Foto: Davor Puklavec/24sata) Loša vijest iz banaka: Vraća se "crna lista dužnika", doznajte tko sve može završiti na ovom popisu Zagrepčani prosvjeduju protiv Milana Bandića - 15 Zagrepčani prosvjedovali protiv Bandića: "Od nas se uzimaju strašno veliki novci, a mi ne vidimo rezultate“

Po policijskim podacima, u središtu Kišinjeva okupilo se između 35 i 40 tisuća ljudi, iako organizatori iz nove Građanske platforme DA tvrde da ih je triput više.

Uz uzvike - "Pobjeda! Vratite milijardu natrag!" - prosvjednici zahtijevaju ostavku Timoftija i prijevremene predsjedničke izbore, ali izravne, jer je predsjednika dosad birao parlament.

Također zahtijevaju ostavke članova uprave Središnje banke i Državnog odvjetništva, a njihovi će predstavnici te zahtjeve u obliku pisane rezolucije predati premijeru Valeriuu Streletsu, s kojim se trebaju sastati večeras.

NEMA SKRIVANJA Otkrivamo na koji način funkcionira ured koji 'lovi' velike igrače

"Ostat ćemo ovdje do kraja, dok svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni", rekao je s pozornice jedan od vođa prosvjeda, odvjetnik Andrei Nastase. Neki sudionici prosvjeda već su počeli postavljati šatore na glavnom kišinjevskom trgu.

U nečuvenoj prijevari koja je otkrila posvemašnju korupciju i moć oligarha u toj zemlji s 3,5 milijuna stanovnika, iz bankovnog sustava nestala je milijarda dolara, što je oko osmine moldavskog bruto nacionalnog dohotka.

Prijevara je uzrokovala nagli pad vrijednosti nacionalne valute leva, snažno povećala inflaciju i narušila životni standard. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook